Ledare

Fler poliser i förorten räcker inte

Av: 

Somar Al Naher

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Manifestation i Rinkeby. Bosatta i området har tröttnat på våldet. Men det krävs mer än enbart fler poliser för att komma åt kriminaliteten.
Manifestation i Rinkeby. Bosatta i området har tröttnat på våldet. Men det krävs mer än enbart fler poliser för att komma åt kriminaliteten.

LEDARE

På mindre än två dygn mördades fem personer i Stockholm i förra veckan. Statsministern Stefan Löfven reagerade med att kalla till krismöte med sitt säkerhetspolitiska råd. På gårdagens presskonferens talade Löfven och inrikesminister Anders Ygeman om hårdare tag mot brottsligheten.

– Lika hårda som vi är mot brott, lika hårda är vi med de förebyggande insatserna, sa Löfven.

Det är bra att regeringen vill att polisen ska arbeta mer preventivt - men det räcker inte.

Det är ingen slump att oroligheter och kriminalitet fått fäste just i våra fattigaste områden. Därför, lika mycket som det krävs en krisplan mot kriminalitet krävs det ett krispaket mot fattigdom.

Bekämpa fattigdom

För det har faktiskt gått åt fel håll under många år. För 30 år sedan var fattigdom lika vanligt bland barn med svensk som med utländsk bakgrund. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet. I dag har en majoritet av de fattiga barnen utländsk bakgrund.

Fattigdom påverkar hälsan, livslängd, studieresultat och hur du blir bemött i samhället. Det påverkar hur du bor och vad du äter. Vilka chanser du har i livet bestäms allt mer av vilka dina föräldrar är.
Var finns regeringens stora plan i de här frågorna? Vilka sociala reformer ska bryta segregation och fattigdom? Var finns vreden över barnfattigdomen?
Hur tänker regeringen bryta den onda spiralen där det sociala arvet påverkar i allt större utsträckning hur livet kommer att utformas?

Glöm inte majoriteten

Samtidigt är det viktigt att påpeka att den absoluta majoriteten aldrig begår brott eller utövar våld. Det är en liten minoritet som ställer till det för flertalet.

Just därför får Löfven inte glömma bort majoriteten. Polisinsatser behövs. Sociala reformerna också. Och båda är lika nödvändiga.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Brott

Segregation

Stefan Löfven

Göteborgs universitet

Anders Ygeman