Mejla

Eva Franchell

Sossar ska inte slå på de svaga

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den socialdemokratiska barnministern Åsa Regnér har lärt sig av Fredrik Reinfeldt.
Kommer ni ihåg hur han ständigt pratade om "sjukfusk". Han svartmålade svårt sjuka människor för att han tyckte att de kostade för mycket. Sedan införde han stupstocken och de cancersjuka förlorade sin sjukpenning. De skulle tvingas tillbaka till jobbet trots att de knappt kunde stå på benen och om de inte orkade återstod ren fattigdom.
Det var en iskallt nedlåtande politik.

Precis som Reinfeldt

Men nu skriver vi 2017. Sverige har en Socialdemokratiskt ledd regering och en barnminister som ständigt pratar om "assistansfusk". Hon svartmålar de funktionshindrade för att hon tycker att de kostar för mycket. Precis som Reinfeldt prioriterar hon pengarna framför människorna och resultatet ser vi även nu.
Svårt funktionshindrade barn förlorar sin assistans och hjälp i livet. Det handlar om barn som behöver både andningshjälp och sondmatning och deras föräldrar har inget alternativ. Många får sluta jobba och bereda sig på ett mycket fattigare liv.
Svårt sjuka barn tvingas bo långa tider på sjukhus i stället för hemma med sin familj, rapporterade SVT nyligen. Läkare på sex av landets sju universitetssjukhus larmar om de för tidigt födda barnen som inte får hjälp av Försäkringskassan utan blir kvar på sjukhusen i något slags byråkratiskt limbo.
Det är en iskall politik.

Hon borde ha bråkat

Barnminister Åsa Regnér är också ansvarig för de funktionsnedsatta. När finansminister Magdalena Andersson ville spara borde Åsa Regnér ha ställt sig upp för dessa drabbade barn. Det borde ha blivit världens bråk på regeringssammanträdet.

Men i stället väljer Åsa Regnér att driva Magdalena Anderssons kamp mot "assistansfusket".

Det här är ingen socialdemokratisk politik vi känner igen. Sossar brukar inte slå nedåt. Det hade varit mer naturligt om Magdalena Andersson koncentrerat sig på skattefusket till exempel. Skatteflykten är betydligt större än hela assistansersättningen.

Aggressiv kampanj

Men i stället väljer regeringen att orkestrera en aggressiv kampanj mot samhällets allra svagaste. Den ifrågasätts inom partiet och till kongressen som inleds i morgon har det kommit många motioner som vill återupprätta stödet till de funktionsnedsatta. Åsa Regnér svarar med en stridslysten text i Dagens Samhälle där hon påstår att assistansersättningen finansierat terrorresor. Det är verkligen en hårdvinkling när det i egentligen handlar om något enstaka fall och det vet Åsa Regnér.
Men hon fortsätter, hon tycker att ersättningen är felanvänd, privatiserad, kriminell och kommersiell. Hon tycker väldigt mycket om allt utom barnen som hon egentligen är satt att försvara. Det är moderat politik fast i socialdemokratisk tappning. Låt oss slippa den efter kongressen.

Av: Eva Franchell

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.