Mejla

Eva Franchell

Sverigedemokrater bara bleka kopior

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Snöstorm i Skåne
Snöstorm i Skåne
Martin Kinnunen

LEDARE

Sverigedemokraterna är Donald Trumps bleka kopior.
När Donald Trump vill stoppa anslagen till NASA:s klimatforskning, då vill Sverigedemokraterna minska anslagen till SMHI.

Det låter nästan lite löjligt när partiets miljöpolitiske talesperson Martin Kinnunen försöker förklara varför han inte gillar SMHI:s hemsida. Han kan inte förklara varför, men helt klart vill han inte att SMHI ska visa hur allvarlig klimatkrisen kan bli.

En konspiration

Han tror väl som Donald Trump att klimathotet är en konspiration, en elitens sammansvärjning mot alla som vill köra bil och bryta kol.

Donald Trump får det i varje fall att låta så, i själva verket har han gjort oljedirektören Rex Tillerson från Exxon Mobile till utrikesminister. Företaget är världens största icke-statliga bolag i petroleumbranschen. Rex Tillerson var dessutom den som initierade Exxons samarbete med det ryska statliga oljebolaget Rosneft och han har blivit nära vän med Vladimir Putin.

Man kan säga att det svarta guldet förde dem samman.
I USA har Exxon Mobile drivit en aggressiv kampanj mot klimatforskningen. Money talks, Rex Tillerson vill inte ha några utsläppsbegränsningar och nu har Donald Trump upphöjt honom till utrikesminister.

Råkapitalist

Donald Trump står inte på de små bilförarnas sida. Han är och förblir en råkapitalist vare sig han är direktör eller president. Han skiter i forskningen om den inte gynnar hans syften och hela hans regering verkar ha samma lättsinniga syn på vetenskapen.
Donald Trump tror att vaccin orsakar autism och att hårspray med freoner inte kan påverka ozonlagret. Vicepresident Mike Pence tvivlar på evolutionsteorin och för några år sedan menade han att rökning inte orsakar cancer.

Syndigt leverne?

Är det där Sverigedemokraterna kommer att landa? Är människor inte släkt med djuren? Är cancer ett straff för syndigt leverne? Är allting en konspiration eller är det inte snarare så att Donalds Trump och hans medarbetare vill ha bort allt som stoppar företag från att tjäna extremt mycket pengar?

Det är vanligt folk som drabbas av klimatförändringarna. Vi ser dem redan i det extrema väder som just dragit bort över Norrland. Det är hemtjänstpersonal som inte kommer fram till gamla och sjuka. Det är bussresenärer som sitter fast i snödrivorna och villaägare som fått sina källare översvämmade.
Martin Kinnunen kommer säkert att avfärda även den här artikeln snabbare än en forskningsrapport från SMHI.

Han kommer att fortsätta att stödja det transnationella oljekapitalet trots att klimatförändringarna förstör för hans väljare över hela Sverige.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimatförändringar

SMHI

Martin Kinnunen

Sverigedemokraterna