Mejla

Somar Al Naher

En kurs på ABF ersätter inte BB

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Tusentals invånare i Västernorrland har återkommande demonstrerat mot neddragningar på bland annat BB i Sollefteå. Men det hjälpte inte.
Tusentals invånare i Västernorrland har återkommande demonstrerat mot neddragningar på bland annat BB i Sollefteå. Men det hjälpte inte.

LEDARE

När studieförbundet ABF kliver in för att lösa sjukvårdskrisen - då vet man att det verkligen är kris. I Västernorrland har landstingspolitikerna med Socialdemokraterna i spetsen klubbat igenom nedläggning av BB i Sollefteå. Kvinnor med värkar kommer att behöva åka tio mil eller längre till närmaste förlossning.

”Bilförlossning”

Av förståliga skäl skapar situationen oro hos blivande föräldrar. Två barnmorskor, som jobbar på det BB som snart ska stänga, har därför tagit initiativ till en studiecirkel i "bilförlossning". Tanken är att blivande föräldrar ska känna sig lite tryggare genom att vara förberedda på hur man föder barn i en bil.

Det är inte svårt att förstå föräldrarnas rädsla. Ingen drömmer om att tvingas föda barn i minusgrader på ishala vägar genom mörka skogar. Blir man tvungen att stanna bilen lär temperaturen i baksätet sjunka rätt snabbt.

Med all respekt för folkrörelser och vettiga initiativ: det är inte såhär sjukvård ska bedrivas.

Kvinnor som betalar

Landstinget har visserligen under många år flaggat för dessa besparingar och nedläggningen på Sollefteå sjukhus men trots återkommande protester från tusentals invånare har förslaget ändå klubbats igenom. Som vanligt när politiker ska göra besparingar inom offentlig sektor är det kvinnorna som tvingas betala det högsta priset.

Fortsatt kris

Sjukvårdsministern Gabriel Wikströms tal om förbättrad kvinnovård känns långt borta. Regeringen har avsatt medel i syfte att stödja förlossnings- och mödravården i hela landet. Men pengarna täcker inte upp för den underfinansierade kvinnovården. Därför fortsätter krisen inom förlossningsvården.

Av: 

Somar Al Naher

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Förlossningsvården

Politik

Sollefteå

Vård & omsorg