Mejla

Daniel Swedin

Moderaterna tar till flaskan

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Moderaternas opinionskris har fått partiet att ta till flaskan. Eller, ja, de har fått för sig att gårdsförsäljning kan vända katastrof till triumf. De vill alltså att svenska vinodlare och bryggare ska få sälja sina produkter till människor som besöker vingården eller mikrobryggeriet.

Flak med starköl

Även Centerpartiet, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna är med på festen. Och nog låter det mysigt att kunna få köpa med sig lite gott ale eller en flaska vin om man nu gjort en utflykt till en trevlig gård i den skånska eller uppländska landsbygden. Det kan man väl få, utan att för den sakens skull avskaffa Systembolaget?

Nej, gårdsförsäljning av alkohol går inte att förena med EU-rätten och bevarat monopol. Det visar två utredningar som gjordes på uppdrag av alliansregeringen.

Och vad värre är: tillåter vi gårdsförsäljning skulle en svensk bryggerijätte kunna ställa i ordning en lokal - de kan förstås kalla det för en gård - och börja kränga flak med starköl. Det vore ett brott mot det EU-undantag som ger Systembolaget ensamrätt på alkoholförsäljning, och det skulle inte tolereras av andra alkoholtillverkare i EU. Varför ska de behöva gå genom Systembolaget för att få sälja sprit, vin och öl till svenskarna? Heineken, Carlsberg och andra jättar kommer - med EU-rätten på sin sida - hävda att samma regler måste gälla alla som tillverkar alkohol, oavsett om de är svenska eller inte.

Fler kommer misshandlas

I den debatt som nu uppstått förs ibland Finland fram som ett exempel på att kombinationen alkoholmonopol och gårdsförsäljning går fint. Och visst, i Finland tillåts begränsad gårdsförsäljning av bär- och fruktviner gjorda på lingon och hjortron som växer i landet. När Helsingfors hovrätt beslutade att det finska systemet inte strider mot EU-rätten så gjorde man det utifrån att det bara gäller alkohol som inte produceras i andra medlemsstater. Regleringen har ännu i inte prövats i EU-domstolen, men det är knappast ett unikt svenskt bärvin högern vill tillåta alkoholproducenter att sälja direkt till konsumenterna.

Det är öl, vin och sprit det handlar om.

Den mysiga lilla vingården skulle snart se ut som en bordershop i Puttgarden.

Och det skulle få konsekvenser för alkoholkonsumtion och folkhälsa. Fler barn kommer växa upp i missbrukarfamiljer, fler kommer supa ihjäl sig och fler kommer att misshandlas.

Högern vet det där. Stödet för alkoholmonopolet är kompakt, så i stället för en ärlig debatt talar man om gårdsförsäljning. Då kommer svensk alkoholpolitik till slut avskaffa sig själv med hjälp av urholkad lagstiftning, EU-regler och den fria marknaden.

Skål!


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


Läs mer:

LEDARE: Nu hotas hela Systembolaget

Av: 

Daniel Swedin

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Systembolaget

Alkohol

Alkoholpolitik