Ledare

Kristersson gillar att åka runt i taxi

Av: 

Karin Pettersson

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ulf Kristersson
Ulf Kristersson

LEDARE

Vem är Ulf Kristersson, mannen som ska leda högern till valseger? Han har Kennedy-hår och dyra kostymer, och en gång var han socialförsäkringsminister.

Enligt moderata Anna Kinberg Batra-kritiker ska han också vara väldigt bra på att kommunicera.
Men vad?
Vad kommunicerar denna svenska politiks så flitige taxiresenär?

Som MUF-ordförande på 90-talet ansåg Kristersson att ”vi har ett uppdrag att bekämpa och avveckla välfärdsstaten”. Välfärdspolitik var socialism och skulle förpassas till historiens skräphög.
Inte originellt, klassisk nyliberal hets mot Såssesverige, men rakt och tydligt.
Sedan kom Fredrik Reinfeldt-eran. Kristersson blev socialförsäkringsminister och nu var det nya tider. Kommunikationsstrategen Per Schlingmann förbjöd pärlhalsband och De Nya Moderaterna såldes till väljarna som arvtagare till det socialdemokratiska välfärdsprojektet.

Möller roterade i sin grav

Kristersson hävdade helt plötsligt att Gustav Möller, socialdemokrat och en av arkitekterna bakom den generella välfärdspolitiken var hans ”favoritsocialminister”.
Man får, som LO-utredaren Kjell Rautio noterade när det begav sig, anta att Möller roterade i sin grav när han hörde detta: Möller hatade Fattigsverige och ägnade sitt liv åt att formulera politik som Moderater i alla tider, från när de hette Högerpartiet till Ulf Kristersson, gjorde sitt bästa för att undergräva.

Gustav Möller myntade uttrycket: ”Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket”.
Kanske tänkte den store taxiresenären att Möller i stället menade: ”Varje skattekrona som inte stjäls från folket är förslösad”.

Rånade stockholmarna

Ulf Kristersson var socialborgarråd i det moderata skyltfönstret Stockholm, mellan 2006 och 2010. Den tiden ägnade han och hans partivänner åt att med lätt hand och i snabb takt förskingra skattebetalarnas pengar. Förskolor och hemtjänstföretag ”knoppades av”, i klarspråk: Såldes för småpengar.
Kulturkrabatens förskolor i Årsta gick för 635 000 kronor. 2013 hade förskolechefen som köpte gjort en vinst på 9 miljoner. Och låtit bolaget köpa en gård för 2 miljoner kronor, enligt en genomgång i socialdemokratiska AiP.
Enligt Dagens Nyheter hade verksamhet som 2008 såldes ut för 3,4 miljoner kronor fem år senare ett värde på 81 miljoner. 77,6 miljoner hade i praktiken stulits från Stockholms skattebetalare.

Som född, uppvuxen och boende i huvudstaden kan jag bli rasande för mindre, särskilt när jag tänker på alla slitvargar i mina egna ungars förskolor som hade behövt de där pengarna.
Då. Nu.
Nu har vi inte ens börjat prata om hur Kristerssons borgerliga gäng har hanterat landstinget i Stockholm, eller haveriet med Nya Karolinska som kostade, eller kostar, som kostar, varje dag, det tar inte slut, 70 miljarder?
Att någon moderatpolitiker från den här delen av landet över huvud taget kan bli aktuell för nationella uppdrag är inte bara otroligt, det är politisk fars.

Lägenhetsaffärer

Tillbaka till taxiresenären:

Statskontoret larmade, redan 2008, om att utförsäljningarna var olagliga. Men Kristersson och hans i makthatten glada gäng fortsatte ändå.
Några år senare, 2010, sålde Ulf Kristersson och hans partivänner ut en del av allmännyttans lägenheter i Stockholm för 6600 kronor per kvadratmeter till Einar Mattsson AB. Genomsnitt på marknaden var det året 43 700 enligt Svensk Mäklarstatistik. Ännu ett rån från stockholmarna.
En minst sagt kuriös detalj är att Kristersson var nära kompis med Einar Matssons vd Stefan Ränk. Redan 2001 hade han låtit Kristersson med fru gå före alla köer.
Och fixat ett hyreskontrakt till dem.

Tänk vad olika det kan vara.
När Kristersson var socialborgarråd några år senare fick han ett hyreskontrakt inom Ersta Diakoni, vars lägenheter är avsedda för kvinnor som lever under hot. Den som fixade kontraktet då var Erstas direktor Thorbjörn Larsson som också är KD-politiker. Varför Kristersson ens behövde denna lägenhet när han redan fått en av en kompis är oklart.

Taxirekord

Det är också oklart vad Ulf Kristersson vill, och vad han ska göra som är annorlunda än Anna Kinberg Batra.
I veckan avslöjade TV4 att Kristersson åkt taxi för 113 000 kronor på två år, vad det verkar ofta i strid mot riksdagens regler.

”Jag åker också kollektivt ganska mycket förstås. Och det ser inte ni på reseräkningarna”, sa Kristersson.
”Jo vi ser att du har ett SL-kort och att det inte är många resor på det”, sa den begåvade journalisten.

”Jaha de sträckorna går jag i så fall”, sa Kristersson utan att darra på manschetten.

Jag är inte säker. Men det är möjligt att denna ordväxling rymmer allt man behöver veta om både den nye moderatledarens person och världsåskådning.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Politik

Ulf Kristersson

Anna Kinberg Batra

Moderaterna