Mejla

Fredrik Virtanen

Vad ska Bali göra om Moderaterna blir vuxna?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det behövs vuxna i rummet, säger den nye partiledaren. Så sant.

Hanif Bali – ”Årets twitterkomet”, riksdagsledamot, sociala medier-utbildare och medlem av Moderaternas partistyrelse.
Hanif Bali – ”Årets twitterkomet”, riksdagsledamot, sociala medier-utbildare och medlem av Moderaternas partistyrelse.

För varje tweet riksdagsman Hanif Bali författat det senaste året har cirka 1000 moderater gått över till Centerpartiet. Fler kanske, hundratusentals anständiga borgare har ju hittat ett nytt hem hos Annie Lööf.

Balis vulgära ton har kommit att personifiera de Nya Nya Moderaterna. De som slängde ut nästan allt Fredrik Reinfeldt stod för och närmade sig Sverigedemokraterna – ett annat herrgäng som tappat stadigt i opinionen sedan vintern 2015, dock ej lika katastrofalt som M.

”Han delar ut örfilar på Twitter medan anhängarna piskar på. Är den petade Hanif Bali Moderaternas starkaste kort eller svagaste länk?” undrade Dagens Nyheter när tidningen i juni 2016 gjorde ett hyllningsporträtt av Bali under rubriken ”Möt Moderaternas slugger”.

Även om Moderaterna sjunkit vidare mot avgrunden sedan dess har Balis popularitet växt. Han utsågs rent av till ”Årets twitterkomet” av Medieakademins Maktbarometer på Meg, Mediedagarna i Göteborg häromveckan.

Det är faktiskt Bali, 30, som utbildar andra moderater i ”högerns nätkrigarfabrik” om hur man twittrar sådär tufft som Donald Trump.

Det är inte lätt att välja bland alla festligheter från den folkvaldes värld av sinneslöa, batikhäxor och idioter med butthurt. Själv tycker jag kanske att ”Låt dem strejka ihjäl sig fram tills verkställighetsdatum” nyligen var grövst. Eller att kalla samma utvisningshotade ungdomar för ”barnlajvare”.

Kanske är det så de unga talar numer. Men som Alex Schulman skrev i Expressen: ”För tre år sedan hade Hanif Bali fått sparken”.

Eller var det kanske grövre att kalla Malmöpolitikern Eric Svenning (S) för ”en jävel” som valde ”den fega vägen ut” när han begick självmord? Eller att avfärda profeten Muhammed som en ”analfabetisk pedofil ökenkrigsherre”?

Jag vet inte. Jag vet bara att Hanif Bali aldrig lär bli utrikesminister.

Men, observera att dessa tweets inte anses stötande av Bali eller hans fans. Inte heller av Moderaternas partiledning, hittills. Bali anses jätterolig.

Framgången bland trollen på Twitter avspeglar sig nu inte i den stora världen. Detta nya skräniga Moderaterna har inte gått hem i stugorna, för att uttrycka raset milt. Särskilt illa går det bland välutbildade medel- och höginkomsttagare i Stockholms län.

Den nye partiledaren Ulf Kristersson har insett detta, i alla fall i ord. I helgens installationstal talade han rikligt om god ton. Ett tal som Bali berömde som ”riktigt bra” och jag håller med.

– Det politiska samtalsklimatet plågas av gnällighet, ängslighet och stingslighet, sa Kristersson.

– Jag kommer inte att söka mina motståndares sämsta argument, utan hans bästa.

– Nu behövs det helt enkelt några vuxna i rummet.

Nu har det snart gått en vecka och Hanif Bali twittrar än. Han är fortfarande medlem av partistyrelsen.

Jag är kluven. Å ena sidan ökar han på politikerföraktet. Å andra sidan är han ett alldeles suveränt sänke för Moderaterna.

Följ Fredrik Virtanen på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande texter.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.