Mejla

Pernilla Ericson

Publicerad:

Oljebolagen luras om klimatarbetet

Låtsas bry sig om hur oljan drabbar världen

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Oljeindustrins framfart drabbar hela världen. Arkivbild från enorma Exxon Valdez-oljeutsläppet i Alaska 1989.
Foto: Jack Smith/TT
Oljeindustrins framfart drabbar hela världen. Arkivbild från enorma Exxon Valdez-oljeutsläppet i Alaska 1989.

”Ökningen ökar i ökande takt” var den lustiga rubrik som spreds i början på veckan. Orsaken fick skrattet att fastna i halsen. Världen sviker på alla sätt åtagandet att hejda klimathotet. Forskare vid Mauna Loa-observatoriet på Hawaii har uppmätt den högsta koldioxidnivån sedan mätningarna började. Halten är nu lika hög som när delar av Antarktis var skogsbevuxet för över tre miljoner år sedan, rapporterar TT.

På vulkanen har 415 ppm (miljondelar) uppmätts. Orsaken är människans ohejdade eldande med fossila bränslen, enligt forskarkåren.

– Detta visar att vi inte alls är på väg att skydda klimatet, säger professor Wolfgang Lucht vid PIK (Potsdam-institut für Klimafolgenforschung) i Tyskland till AFP.

Miljoner dollar på blockera klimatpolitik

Starka krafter mobiliserar också för att bromsa skarpa åtgärder för klimatet. Varje år spenderar världens fem största börsnoterade olje- och bensinbolag uppskattningsvis 200 miljoner dollar på lobbying utformad för att kontrollera, försena eller blockera klimatpolitik, rapporterar Forbes.

Det här har försvårat för regeringar som försöker vidta åtgärder i linje med Parisavtalet.

Mest pengar på lobbying lägger BP, som investerar 53 miljoner dollar i att blocka klimatpolitik, tätt följda av Shell på 49 miljoner dollar och ExxonMobil på 41.

Mycket handlar dessutom om att vilseleda. Bolagen investerar enorma summor i att framstå som att de stödjer insatser mot klimatförändringar, visar en rapport från InfluenceMap.

Framställa sig som klimatexpert

Den vanligaste taktiken handlar om att visa engagemang i frågan (men ignorera lösningarna) eller att framställa företaget som klimatexpert. Rapporten slår fast att kampanjerna är vilseledande. Företagen dementerar. Det är som när ett hamburgerföretag skryter om minskade koldioxidutsläpp, men inte vill låtsas om att själva köttindustrin i sig är problemet.

"Jag är gammal nog att komma ihåg när 400 ppm var en stor grej. För två år sedan passerade vi 410 ppm för första gången. Nu är halten 415 ppm”, konstaterar österrikiske forskaren Gernot Wagner, verksam vid Harvard, på Twitter.

Ökningen kommer att fortsätta i ökande takt, och det kommer att göra olje- och bensinbolagens ägare än rikare. Dessutom luras de om att de bryr sig om hur det drabbar kommande generationer.

Det finns ett annat ord för det. Ondska.

Av: Pernilla Ericson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Publicerad: