Mejla

Ingvar Persson

Anders Borg borde ha fått körförbud

Bilprovningen blev dubbelt så dyr

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Anders Borg drev igenom privatiseringen av bilprovningen. Nu betalar bilägarna priset.
Anders Borg drev igenom privatiseringen av bilprovningen. Nu betalar bilägarna priset.

LEDARE

Nyligen publicerad Sveriges radio en granskning som visade att priset för att besiktiga bilen har gått upp med ända upp till 100 procent de senaste tio åren. För en kontroll som för tio år sedan kostade 300 kronor kan du i dag tvingas betala ända upp till 645 kronor.

Med all respekt törs vi påstå att det kan vara en av de minst överraskande nyheterna sedan Torsten Flinks planerade medverkan i Melodifestivalen ledde till ännu en skandal. Att kontrollbesiktningen av fordon skulle bli dyrare visste nämligen alla redan när branschen avreglerades för tio år sedan. Vi skrev om det i Aftonbladet.

Modell från Finland

Anders Borg och hans kompis Peter Norman hämtade modellen från Finland där den fått precis den effekten. Och när det efter något år visade sig att intresset för att bygga upp privata besiktningsstationer var svalt valde man att krydda erbjudandet. Borg och Norman sålde helt enkelt ut stora delar av Svensk Bilprovning, med lokaler, personal, kunder och allt.
Svenska bilägare skulle helt enkelt tvingas ut på marknaden, antingen de ville eller inte.

Nu förklarar branschens företrädare att tillgängligheten har ökat. Det finns fler besiktningsstationer och det är lättare att hitta en tid. Därav de höjda priserna.

Kunde vara hopplösa

Det är säkert sant. Svensk bilprovning kunde vara nästan hopplösa att ha att göra med. Centralstyrning, byråkrati och köer är det ingen som önskar tillbaka.

Ändå kan man fråga sig, är det någon som har önskat en fördubbling av priset? Är det någon som frågat efter dagens "marknad" för bilprovning där firmorna kämpar om att dra in kunderna med erbjudanden om förbokade tider och svårtydda rabatter?

Knappast. Bilprovningen är ännu ett litet exempel där vi som konsumenter tvingas betala för ideologiskt motiverade avregleringar och privatiseringar.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Välfärden bör lära av Systembolaget

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Bilprovningen

Peter Norman

Anders Borg