Lotta Ilona Häyrynen

Kristerssons självbild lurar inget vårdbiträde

Rapport från partiledardebatten ingen såg

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna, under onsdagens partiledardebatt i riksdagen.
Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna, under onsdagens partiledardebatt i riksdagen.

Det har knappt gått en vecka och Sverige har redan fått se två partiledardebatter. I praktiken blev det kanske bara en, eftersom onsdagens debatt i riksdagen pågick exakt samtidigt som den märkliga och evighetslånga pressträffen om Palmemordet.

Thor lärde sig nytt ord för sent

I kammaren verkade Ebba Busch ha lärt sig vad "berått mod" faktiskt betyder och undvek begreppet, men den gemensamma saken med Moderaterna och Sverigedemokraterna att kritisera regeringens coronahantering stod fast.

Ulf Kristersson menade bestämt att den kommission man nu drivit igenom inte får bli "politiserad", men frågan är hur kär den tanken faktiskt är för partiledaren.

Man vet nämligen hur det brukar låta i kris. Allt ens politiska motståndare kommer med är politik, medan man själv står fast i objektiviteten och vilja göra vad som är bäst för landet, högerpolitik eller ej.

Äldreomsorgen har larmat länge

Att sanningen ligger en bit bort från Kristerssons självbild kan man konstatera bara av att titta på hur han ville utforma kommissionens direktiv. Den skulle fokusera på Folkhälsomyndigheten och den statliga hanteringen av krisen, exakt det Kristersson i veckan starkt polemiserade mot i Expressen, och vad Ebba Busch i söndags använde den famösa termen "berått mod" om.

Det vore såklart oerhört politiskt praktiskt för både Moderaterna och Kristdemokraterna om kommissionen aldrig lyfte frågor om det politiska ansvaret kring äldreomsorgen, där inte minst Kristdemokraterna har makten i värst drabbade Stockholm.

Ändå är det ju i äldreomsorgen där den stora andelen av de svenska dödstalen kan hittas, där undersköterskor och vårdbiträden larmat i åratal och dessutom just där Folkhälsomyndigheten och Stefan Löfven har haft minst makt.
Om Kristersson menar allvar med sina debattinlägg bör han rimligtvis ta Löfven i handen samma stund som regeringen presenterar sina förslag på kommissionens direktiv.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.