Mejla

Fanny Nilsson

Löfven duckar det som bränns

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Statsministern såg inte klimatprotesterna.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

LEDARE

I publikhavet på Rådhustorget kan man inte undgå att fästa blicken på klimatdemonstranternas skyltar. Men de har gått dit i onödan. Stefan Löfvens tal i Umeå på första maj handlade inte om ödesfrågorna. Det var mest en uppmaning till folk att orka gå och rösta. 

Pyser och kokar

Men det behövs tydligen sägas. I förrgår kom DN/Ipsos undersökning som visar att sex av tio av svenskar inte vet att det är EU-val om tre veckor. Att Löfven ägnade en stor del av talet åt att målande prata om nazism, förintelseöverlevare och onda högerkrafter på frammarsch i EU kan man väl därför förstå. Men det var inte ett tal som handlade om de verkligt avgörande frågorna just nu. I fackföreningsrörelserna runt om i Sverige pyser och kokar det om inskränkningar i strejk- och arbetsrätten. Frågan är oerhört känslig, särskilt på dagen som ursprungligen är vigd åt arbetsrätten. Således – inte ett knyst. 

För några veckor sedan kom SOM-undersökningen som visar att vården är svenskarnas viktigaste fråga. Men inget konkret fick vi där heller. Löfven vispade förbi ämnet med ett snabbt konstaterande att vårdköerna ska kortas. Inget om grundproblemet: att sjukhusen blöder personal. Var är politiken för det?

Och inte heller fick vi något av substans om mänsklighetens största fråga, klimatet.  Jo, Löfven rev ner en spontanapplåd när han nämnde Greta Thunberg. Det är fult. Politiker och makthavare måste sluta hylla Thunberg för att slippa ta det hon säger på allvar.  

Hon protesterar ju mot er politik.

Hör inte barnen

På ett besynnerligt sätt lyckades Löfven i stället prisa ungdomarnas engagemang och implicit uppmana dem att vända det mot högerextremismen. Ursäkta? Har statsministern inte hört vad barnen säger, ser han inte plakaten framför sig?

För en krympande socialdemokrati som nu måste regera med liberala partier är det tydligen svårt att tala om det som bränns. Att säga att man ska stoppa nazismen och rösta i EU-valet är däremot den enklaste grejen att samlas kring. 

Vem skulle säga emot? 

Greta Thunberg verkar få fortsätta med sina protester.

Av: 

Fanny Nilsson

Publisert:

LÄS VIDARE

De superrikas gräddfil farlig för vårt samhälle

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimatförändringar

Stefan Löfven

Första maj

EU-valet

Klimathotet