Mejla

Zina Al-Dewany

I Täby kan de rika stjäla en sjötomt

Kommunen låter markockupanterna komma undan

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ett 50-tal personer badar i protest på Drakskeppsvägen i Täby där många hus har bryggor som ligger på allmän mark. 
Ett 50-tal personer badar i protest på Drakskeppsvägen i Täby där många hus har bryggor som ligger på allmän mark.

LEDARE

Det började med att villan blev viral. Plötsligt ville alla se vad det var för hus som låg ute till försäljning för 150 miljoner kronor. Så avtäcktes plötsligt Täbybornas välbevarade hemligheter, och hur något som är allmän mark blev en ”sjötomt”.

Det var Dagens ETC som kunde avslöja hur de rika villaägarna lyckats ockupera den allmänna marken. Det som ska vara en strandpromenad för alla, är bebyggt med buskar, staket, uteplatser och bryggor. Just 150-miljonersvillan har en brygga med en helikopterplatta. Men den står på kommunens mark.

Det som var en strand öppen för alla har successivt blivit en strand för rika som tror att de kan tolka lagen som de vill. Och Täby kommun verkar se mellan fingrarna på det som är direkta svartbyggen.

Olaglig helikopterplatta

I protest mot den ockuperade marken togs initiativet ”Folkets bad” som under midsommarhelgen bjöd in människor från hela staden att bada från bryggan med helikopterplatta.

Det blev ett 30-tal som samsades på bryggan för att sola och bada. Det var förmodligen första gången sedan alla hinder byggdes som någon annan än villaägarna badat från de bryggorna.

När Dagens ETC åkte ut för att prata med grannarna säger en att ”någon avundsjuk har kontaktat kommunen”. Han ser inga problem med att bygga egna bryggor på kommunens mark.

Det här problemet finns förstås inte bara i Täby. Var det än finns människor som tror sig kunna göra det offentliga privat, finns också svartbyggen som påminner om de i Täby. Men i Täby har kommunen inte verkat vela ta saken på allvar. Man vill kanske inte göra sig ovän med de annekterande invånarna?

Knappast avundsjuka

Att just ”avundsjuka” är villabornas svar är nästan rörande klyschigt. Det är ett argument som används oavsett om det handlar om protester mot förskingring av skattemedel, företag som bryter mot mänskliga rättigheter eller svartbyggda bryggor. Det kan inte vara hos dem problemet ligger, utan hos den ”avundsjuka” allmänheten.

Det är en utveckling som är i takt med tiden. Samtidigt ökar klyftorna mellan rika och fattiga. Sverige har gått från att vara känt för sin allmänna välfärd och jämlika samhälle, till att bli baktalat för sina märkliga marknadsexperiment och nya miljardärer. Och av någon anledning har de fått för sig att de står ovan lagen och allemansrätten.

Av: 

Zina Al-Dewany

Publisert:

LÄS VIDARE

Snart avgör plånboken om dina barn får bada

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Täby

Allemansrätten

Jämlikhet