Mejla

Zina Al-Dewany

Värsta sommaren i vården någonsin

Regionpolitikern: ”Så är det icket”

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Till slut fick personalen nog. Under lång tid har kritik riktats mot Norrbottens regionledning. Anledningen är situationen på Sunderby sjukhus.

I flera år har personalen kämpat och larmat för att situationen ska förändras. Ledningen har varit oförstående. De kanske har haft viktigare saker att tänka på än patientsäkerheten.

Cancerpatienter skickas hem på grund av personalbrist. Regionen beslutade även att flytta 200 patienter från Norrbotten till Stockholm för bland annat canceroperationer.

I går skrev 176 läkare under ett brev där de krävde regiondirektörens avgång. Det fick effekt. I dag avgick direktören Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Avgår efter kritik

I pressmeddelandet från region Norrbotten står det att hon bett att få lämna sitt uppdrag för att i stället ta jobb som huvudansvarig för förhandlingarna med LKAB, och ansvar över processen inför bygget av Kirunas nya sjukhus.
Men politikerna som bestämmer över sjukvården i Norrbotten står helt bakom direktören. Regionledningen som består av Kenneth Backgård (SJVP), Linda Frohm (M) och Nils-Olov Lindfors (C) menar att Nordmark Nilsson inte gjort något fel. Snarare är det vårdpersonalen som gjort fel.

– De har målat ut henne som att hon har gjort ett dåligt jobb, men det är fullständigt falsk information, säger Lindfors (C).

Han fortsätter:

– Vi har en fantastisk sjukvård. Det målas upp som att sjukvården är i förfall, men så är det icket.
År av larm från personal och patienter är alltså falsk information.

Ansvariga politiker tondöva

Samma historia berättas från många olika regioner i Sverige, varav alla utom en region har ett högerstyre eller ett blocköverskridande styre. Vårdpersonal flyr en ohållbar arbetsmiljö, patientsäkerheten är hotad.

Men ansvariga politiker? De agerar som att allt är på topp.

Inför sommaren har Vårdförbundet gått ut hårt. Det här blir den värsta sommaren någonsin, säger de. Men det ser inte ut som att våra regionpolitiker tycker att det är deras ansvar. Trots att sjukvården ligger på just regionerna.

I höst är det val. Det är tre valsedlar du lämnar in. En till riksdag, en till kommun och en till regionvalet. Det sistnämnda är det som avgör hur sjukvården bedrivs där du bor. Innan dess kan det vara en idé att kolla om även dina regionpolitiker avfärdar larmen som ”falsk information”.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.