Mejla

Ingvar Persson

De äldre måste få sin tredje dos nu

Släpp inte in döden på särskilda boenden igen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Det särskilda boendet Åkershem i Borlänge har drabbats av covid-19. 13 äldre och 3 ur personalen har smittats. Två har gått bort. Alla insjuknade var fullvaccinerade.

Liknande rapporter om nya klusterutbrott i äldreomsorgen kommer från flera håll, till exempel Hagfors i Värmland.

Samtidigt, några mil väster om Borlänge, beslutade kommunen i Malung-Sälen att niondeklassarna på Centralskolan skulle undervisas på distans igen. Nio elever på skolan hade smittats av viruset.

Två bilder ur vardagen som påminner om att pandemin är långt ifrån är över, även om konsertlokaler och ishallar snart kan fyllas.

Två stora hot

Kanske pekar det som hände i Dalarna också på två av de stora hoten mot möjligheten att återgå till något slags vardag. Vi vet att vaccinets skydd klingar av med tiden och att de sköra äldre är särskilt utsatta. Vi vet också att den svenska vaccinationskartan har stora vita fläckar där ett klusterutbrott när som helst kan inträffa.

När Stefan Löfven i tisdags läste upp sin regeringsförklaring kunde han stolt konstatera att över 70 procent av alla vuxna svenskar nu fått sina två doser. En enorm framgång för forskningen, för sjukvården och för det europeiska samarbetet, sa statsministern.

Det är klart att han hade rätt. Att svenskarna i genomsnitt har valt att ta sina sprutor är bra. Men det kan inte bromsa smittan när de som inte är vaccinerade bor tillsammans eller tillbringar dagarna i samma lokaler.

Många ovaccinerade

Som bland annat Svenska Dagbladet i helgen kunde konstatera gäller det många utsatta områden, inte minst i storstäderna. I en stadsdel i nordöstra Göteborg är bara var tredje vuxen vaccinerad. På många håll når vaccinationsgraden inte upp till hälften.

Men det finns också ett generationsproblem. Till skillnad från myndigheterna i våra grannländer rekommenderar svenska myndigheter inte vaccinet för barn från tolv års ålder. Det gör landets skolor till möjliga miljöer för smittan att sprida sig.

Inget av de här problemen löser vi genom att stoppa Carola från att sjunga julsånger, eller genom att kräva ett vaccinpass av publiken när Leksands IF spelar ishockey.

På landets äldreboenden och högstadieskolor borde lösningen vara enklare än så. Ge en tredje dos till våra äldsta och de som arbetar på särskilda boenden. Och gör det så fort som möjligt. Och använd de vaccin som redan är godkända för barn från tolv år. Vad finns det att vänta på?

En större utmaning

Utsatta områden kan vara en större utmaning. Det är klart att vaccination handlar om tillgänglighet, förtroende för samhället och begriplig information. Personliga kallelser och direkt information har varit effektivt där det använts. Samarbete med civilsamhället också. Där måste regionerna göra mer och igår lovade Lena Hallengren 40 miljoner kronor i statliga pengar för att underlätta jobbet.

Men samhället måste också tala klartext. I sin regeringsförklaring sa Stefan Löfven att den som ännu inte vaccinerat sig har en viktig uppgift. Att få det gjort, för sin egen skull, för andra och för sjukvården.

Den som väljer bort vaccinet riskerar inte bara att skada sig själv, utan också de människor man bryr sig om.

Det är ett budskap som måste upprepas lika envist som uppmaningen om att tvätta händerna som vi matades med för ett för ett år sedan.


I går anslog regeringen ytterligare 40 miljoner kronor till insatser för att få fler att vaccinera sig. Samtidigt dröjer beskeden om en tredje dos till de äldsta och sköraste, och om vaccinering av barn över 12 år.

Hur borde Folkhälsomyndigheten och Regeringen göra för att undvika att smittan åter tar fart. Diskutera med Ingvar Persson. Chatten börjar klockan nio, men det går bra att skriva inlägg redan nu.


Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Vaccinmotstånd är en samhällsfara

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Hagfors

Malung

Borlänge

Folkhälsomyndigheten

Stefan Löfven

Lena Hallengren

Vaccin