Mejla

Jonna Sima

Efter Stefan Löfven är det dags för en kvinna

Socialdemokraterna har chans att skriva historia

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Snart får Stefan Löfven mer tid att umgås med hustrun Ulla. I sitt sommartal meddelade statsministern att han kommer att avgå i höst.
Snart får Stefan Löfven mer tid att umgås med hustrun Ulla. I sitt sommartal meddelade statsministern att han kommer att avgå i höst.

Det var augustis hittills vackraste söndag i ett sensommarvarmt Stockholm. I idyllisk skärgårdsmiljö visar det sig att Stefan Löfven höll sitt allra sista sommartal som statsminister. Nyhetsbomben släppte han i slutet av sitt halvtimmeslånga tal. Ett tal som bland annat föregicks av en "världspremiär" för Socialdemokraternas Ungdomsförbunds, SSU, nya ordförande Lisa Nåbo.

När hon avslutade sitt korta anförande sa hon att SSU kommer arbeta hårt för att Stefan Löfven ska få fyra år till efter nästa valrörelse.
Min känsla var då: Orkar Löfven verkligen det? Är det inte dags för ny energi, ett partiledarskifte?

Beslutet har värkts fram

Tydligen har Socialdemokraternas ordförande sedan 2012 känt samma sak. Under sommaren verkar beslutet att avgå vid partiets kongress i november ha värkts fram. Men innan vi som lyssnade på Stefan Löfvens sommartal fick reda på hans beslut höll han kanske sitt bästa tal någonsin.

Vilken energi! Vilken avslappnad men ändå robust handlingskraft han utstrålande. Talet var både personligt om varför han är socialdemokrat: samhället ska vara starkt så att människan ska slippa vara svag. Men också beslutsamt om att slå vakt om människors lika värde, och hur "absurt" det är med marknadskrafter i skolan och välfärden. Att arbetslösheten måste tryckas tillbaka, att vi ska bygga ett nytt, hållbart och bättre samhälle än det vi lämnar bakom oss.

Kanske var det för att han inombords visste att det här var hans grande finale? Nu är Löfven-eran snart till ända, med sju år som Sveriges statsminister. Det här blev hans avskedsbrev.

Andersson är favorit

Att avgångsbeslutet kom nu är både överraskande och inte. Sannolikt blev regeringskrisen innan midsommar droppen som fick bägaren att rinna över. Det politiska kaos som inte bara borgerligheten utan också Vänsterpartiet bidrog till har säkert gjort honom less. Till nästa valrörelse behövs det nya friska krafter som orkar ta samhällsbygget och partiet vidare.

Vem Stefan Löfven har som favorit till efterträdare är inte direkt höljt i dunkel. Hon beskrevs i hans sommartal som "världens bästa finansminister". Magdalena Andersson är minst sagt kvalificerad för uppgiften.
I år är det dessutom hundra år sedan svenska kvinnor fick rösträtt i Sverige. Socialdemokratin har därmed chans att skriva historia genom att ställa någon som kan bli Sveriges första kvinnliga statsminister mot Ulf Kristerssons och hans mörka allians av kristdemokrater, sverigedemokrater och auktoritära liberaler.

Den chansen borde inte partiet försitta.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.