Mejla

Anders Lindberg

Löfven gjorde det svåraste, avgick i tid

Magdalena Andersson behöver vrida ratten åt vänster

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

"Idag höll jag mitt sommartal på LOs kursgård Runö. När jag kom dit idag var det som att sluta cirkeln."

Så inledde Stefan Löfven igår sitt avskedsbrev till medlemmarna i det Socialdemokratiska partiet. På Runö, i Åkersberga norr om Stockholm, höll han för snart tio år sedan sitt första externa tal som partiledare, och där ville han meddela sin avgång.

Stefan Löfven blev partiledare i januari 2012 när det socialdemokratiska partiet närmast låg i spillror. Håkan Juholt hade avgått en vecka tidigare och mellan skål och vägg oroade sig ledande socialdemokrater för att partiet sannolikt egentligen låg under 20 procent i väljarstöd.

Fredrik Reinfeldt stod på toppen av sin makt med ett valresultat i ryggen på 30 procent och Nya Moderaterna hade varit några promille från att bli Sveriges största parti.

Men Stefan Löfven byggde sakta men säkert upp sitt parti igen och 2014 lyckades han återerövra regeringsmakten trots att det fortfarande fanns en högermajoritet i riksdagen.

Och så har det varit sedan dess.

Stefan Löfven visade sig vara en briljant taktiker som, trots att högerns städigt underskattade honom, varje gång tog hem spelet. Det har hållit i sju år.
LO:s förre ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson brukade kalla honom "humlan som flyger".

Det var ett redigt dagsverke.

Men på kongressen i höst är det alltså över.

Den som kliver in i hissen på Socialdemokraternas partihögkvarter på Sveavägen 68 i Stockholm möts av Gunnar Ekelöfs dikt Samothrake från 1945.

”När min tid blir
skall jag ta min plats
på förligaste bänken
tills nästeman avlöser mig:
Då flyttas jag akteröver.”

Stefan Löfven tar farväl på LO:s kursgård Runö

Så vem blir då "nästeman" som ska avlösa?

Min övertygelse är att det bör bli en kvinna, nämligen Magdalena Andersson.

Det finns flera skäl till det. Hon är mest kvalificerad för jobbet med ett CV som brädar alla andra tänkbara kandidater med råge. Och hon erbjuder en ny politisk inriktning för Socialdemokraterna mer till vänster.

Det skulle bli en mer traditionell socialdemokratisk politik än den vi sett under januariavtalet men utan att tumma på krav som sunda statsfinanser och ordning i ekonomin.

En bonus är att Sverige i så fall skulle få sin första kvinna som statsminister, dessutom samtidigt som vi firar att det är hundra år sedan kvinnor fick rösträtt och Sverige blev en demokrati.

Vårt land är det enda nordiska land där just detta glastak har tillåtits vara kvar. I världens mest jämställda land – det är faktiskt pinsamt.

Men det räcker självklart inte att välja en ny partiledare för att förnya socialdemokratin. Det viktigaste kommer att vara politiken.

För den som följt idédebatten inom arbetarrörelsen på senare år vet att det finns många spännande förslag och reformer som diskuteras.

2019 kom LO:s stora jämlikhetsutredning med 115 förslag till ökad jämlikhet i Sverige. Men också med en förödande kritik av hur klassamhället har fått bestå, och fördjupas.

"Man kan börja med döden.

Eller åren i livet. Sju år längre lever de kvinnor som tjänar mest jämfört med de kvinnor som tjänar minst. Hela nio extra år får de rikaste männen." skriver LO.

Den som inte känner raseri inför detta har inget hjärta i kroppen.

Och här finns även det grundläggande problemet med Stefan Löfvens mittenstrategi. Ojämlikheten har fortsatt öka under hans tid vid makten. Och han har gjort alldeles för lite åt dess strukturella underliggande orsaker.

Vårt skattesystem gynnar arbetsfria inkomster från ägande istället för arbete. Vår marknadsskola bidrar till segregation och delar upp redan små barn när friskolorna får välja elever. Och vårt sociala skyddsnät har så stora hål att Försäkringskassan bedömer att dödsjuka har arbetsförmåga.

Som socialdemokratisk politik har detta nu nått vägs ände. Socialdemokraterna är inget – och ska aldrig bli – ett mittenparti.

Magdalena Andersson

I våras presenterade Magdalena Andersson en egen rapport om den framtida ekonomiska politiken med det slagkraftiga namnet: "Underlagsrapport från partiets arbetsgrupp för fördelningspolitik för jämlikhet och rättvisa".

Men trots namnet är rapporten politisk dynamit. Här finns en konkret plan för hur Sverige steg för steg återigen ska kunna bli världens mest jämlika land och om hur det växande välståndet ska kunna komma alla till del.

Ojämlikhet är ingen naturlag. Den viktigaste lärdomen av socialdemokratins historia är att samhället går att förändra om den politiska viljan finns.” skriver man.

På Runö kursgård slöt Stefan Löfven i går sin cirkel. Han kommer att bli ihågkommen för många saker.

Hans egen väg från fosterhem till Rosenbad är berättelsen om ett Sverige där alla kan växa och nå sina bästa stämningars längtan. Han har stått stark mot högerextremismen i en tid när idéer från historiens sophög återigen dyker upp i debatten. Och han lyckades manövrera skutan Sverige genom kriser, terrordåd och en global pandemi.

Och som avslutning gjorde han det svåraste av allt. Han avgick i tid.

Nu flyttas han akteröver.

***

Chatta med Anders Lindberg. Chatten öppnar 08:30

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

LÄS VIDARE

KD:s vallöfte är att de ska vara elakast

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Stefan Löfven

Magdalena Andersson

Karl-Petter Thorwaldsson

Socialdemokraterna

Håkan Juholt

Åkersberga

Rosenbad