Våra miljardärer är inte bättre än ryska oligarker

Några få äger lika mycket som halva Sveriges BNP

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ryssland är det land i världen vars miljardärer står för högst andel av landets BNP. På andra plats kommer Sverige. Det betyder att en stor del av landets tillgångar är koncentrerade på en liten klick rika personer. På tredje plats kommer USA.

Siffrorna kommer från Bloombergs Billionairs Index. Men det är egentligen inget helt nytt. I Sverige äger miljardärerna lika mycket som halva Sveriges BNP. Från att ha varit världens mest jämlika länder, föder vi nu vår egen oligarki.

Göran Therborn är professor i sociologi, och beskriver i ” Kapitalet, överheten och alla vi andra (2018)” hur förmögenhet och makt flyttats till ett fåtal, till vad han kallar ett fåtalsvälde. Låter det bekant?

Ordet oligarki kommer från grekiskan och betyder ungefär ”fåmansvälde”. Det betyder att ett fåtal individer har makt genom tillgång till kapital. Vi förknippar det oftast, eller egentligen nästa uteslutande med Ryssland. Men ansamling av kapital och av makt går ofta hand i hand.

Sverige - ett skatteparadis

Så hur har Sverige hamnat här? En ledtråd får vi när Therborn intervjuar en skattejurist. Juristen har hjälpt flera svenska storbolag att komma undan skatt. Till Therborn säger han att ”Sverige är ett skatteparadis”.

Göran Persson avskaffade arvsskatten, och sedan följde Reinfeldts skattesänkningar och avskaffande av fastighetsskatten och förmögenhetsskatten. Effektivt för att de rika ska slippa bli beskattade. Samtidigt har vi privatiserat stora delar av välfärden, som nu styrs av stora vinstdrivande aktiebolag.

Foster påverkas

Vi sticker såklart ut internationellt. Sverige är ett av de länder som tar ut allra minst skatter som är förmögenhetsrelaterade. Samtidigt som många andra länder ökat den typen av beskattning, har Sverige kraftigt minskat på detsamma.

Det krävs inget ekonomiskt geni för att inse att det här bidrar till ökad ojämlikhet. Det märks redan från fostertiden då nyfödda arbetarbarn väger mindre än om de skulle födas av en mamma från den övre medelklassen. Riskerna för det ofödda barnet att födas för tidigt eller dö innan ett års ålder är högre om mamman är arbetare.

Just nu finns ett konto på Twitter som följder de ryska miljardärernas privatjet och yachter för att hålla koll på var de flänger i världen. Det vore intressant att veta var alla våra miljarder tagit vägen som hade kunnat gå till den svenska välfärden.

Chatta med Zina Al-Dewany från klockam 09.00, eller skriv dina frågor redan nu.

Denna chatt är stängd.

 • Zina Al-Dewany
  23 mars 202209.26

  Nu börjar det bli dags att avsluta chatten. Märker att det här är något som engagerar många så återkommer säkert till ämnet.

 • 23 mars 202209.24

  Hej! Menar du verkligen att svenska miljardärer plundrar svenska staten och medborgarna på resurser? På vilket sätt har det plundrat?

  Hälsningar HF.

  Helle

  Hej Helle, när pengar går från skattebetalare till miljardärer i stället för att gå till skola, vård och omsorg så kan man nog kalla det för plundring, vad tänker du?

  Zina Al-Dewany
 • 23 mars 202209.22

  Men ojojoj. Svenska miljardärer har främst blivit det pga hårt arbete och risktagande och inte genom plundring av ett lands tillgångar. Du är inte riktigt klok du!

  En arg en

  Hej en arg en,

  Så är det inte. 65 procent av alla miljarder i Sverige är ärvda och svenska miljardärers tillgångar utgör 30 procent av landets BNP. (Finns statistik som Financial Times samlat ihop om du är intresserad).

  Ingen anledning att ilskna till med andra ord!

  Zina Al-Dewany
 • 23 mars 202209.15

  Det är som den gamla låten med Ebba grön - staten å kapitalet kolla bara på Beowulf gruvan med alla före detta politiker. Jag mår illa som uggla sjöng

  Mvh Mattias

  Mattias Larsson

  Hej Mattias, ja visst finns det många gånger oroväckande kopplingar mellan politik och näringsliv. Här är vi i Sverige fortfarande naiva.

  Zina Al-Dewany
 • 23 mars 202209.09

  Det finns en fundamental skillnad i ditt argument , och det är att svenska miljardärer har blivit rika på arbete (företag). De ryska på att plundra och ta över statlig egendom.

  Tony

  Hej Tony, det stämmer faktiskt inte. Mer än hälften av våra miljardärer har ärvt sina pengar.

  Zina Al-Dewany
Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.