Håll dig frisk om du ska till Stockholm

Moderaterna har skapat kaosvård som inte klarar påfrestningar

Publicerad 2020-02-25

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Under helgen gick Södersjukhuset upp i stabsläge på grund av en enorm överbelastning.
Under helgen gick Södersjukhuset upp i stabsläge på grund av en enorm överbelastning.

Stockholms sjukvård håller av allt att döma på att rämna.

I helgen gick Södersjukhuset upp i stabsläge.

Patienter låg i matsalar och personalen rapporterade i media om krigsscener där döende patienter inte fick den smärtlindring de behövde och människor låg och skrek rakt ut. På grund av brist på vårdplatser blev patienter liggande i 10-tals timmar på akuten.

Vården klarar inte påfrestningar

Det här kan vara bra att veta om du planerar att besöka Stockholm, och ta höjd för. Tvätta händerna och håll dig frisk om du ska besöka Sveriges huvudstad. I Stockholm har Moderaterna nämligen byggt nya Karolinska, istället för en vård som klarar av påfrestningar. Faktum är att Stockholmsvården inte riktigt klarar av sitt uppdrag ens utan påfrestningar. Stockholm köper både sterilisering av operationsinstrument och strålbehandlingar från andra landsting.

Undermålig struktur

Enligt Södersjukhusets vd Mikael Runsiö beror SöS-kaoset delvis på influensa och vinterkräksjuka. Alltså årligt återkommande sjukdomstoppar. Det betyder per definition att kaoset inte alls handlar om vare sig influensa eller vinterkräksjuka, utan om en undermåligt strukturerad Stockholmsvård.

Hur har det kunnat bli så här? En ledtråd finns i att Region Stockholm styrs av glada Moderater som Irene Svenonius som tycker en bra dag i vården är en dag då ”bara” 260 stycken får sparken på grund av hennes och hennes kollegors undermåliga arbete. Men i vården finns en hel buffé av problem, överbeläggningar, Stockholmare som överkonsumerar vård, patienter som hamnar fel i vårdkedjan, organisatoriska problem som appläkare, personalflykt och så vidare, och så vidare.

Hur klarar man Coronaviruset?

Helgens kaos på SöS är allvarligt. Den belastning som personalen vittnar om ökar risken för att patienter glöms bort och misstag begås.

Vad hade hänt om en coronasmittad patient klivit in i kaoset på akuten på Södersjukhuset i helgen? Hade man klarat det?

Coronaviruset är på riktigt. Och det riskerar förr eller senare komma till Sverige. Men inte heller det tycks oroa Stockholms vårdansvariga. När DN ställer frågor till Södersjukhusets VD om Corona och hanteringen av eventuella fall blir svaren föga betryggande om vikten av vaksamhet och att vi i Sverige har en väl utbyggd sjukvård som talar till vår fördel. Det är naturligtvis inte osant, och det finns en planering för hur det hela ska hanteras.

Men hur stor är egentligen vaksamheten i ett kaos där patienter kan bli liggande i upp till ett dygn på akuten på grund av brist på vårdplatser?

Hur kommer Storstockholm, med sina över 2 miljoner invånare, inresta från övriga Sverige och turister klara av att hantera coronapatienter? Bra säger VD:n för ett sjukhus som precis tagit sig ur stabsläge, bra säger regionen som tvingas skicka patienter runt i Sverige för att de ska få planerad vård.

29:e mars hålls en patientsäkerhetsmarsch i Stockholm i regi av Sjukvårdsuppropet. Initiativtagare till det är bland annat sjukvårdspersonal vid Södersjukhuset.

Sjukvårdspersonal som förtjänar allt stöd de kan få.

Så här kan det inte fortsätta.

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.