Mejla

Zina Al-Dewany

Nu vet vi hur SD och M vill styra Sverige

Nedskärningar och ohållbar arbetsmiljö

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jimmie Åkessons parti Sverigedemokraterna har tillsammans med Moderaterna visat sina rätta färger i Hörby. Och välfärden får betala.
Jimmie Åkessons parti Sverigedemokraterna har tillsammans med Moderaterna visat sina rätta färger i Hörby. Och välfärden får betala.

LEDARE

Är du nyfiken på hur Sverige skulle se om Sverigedemokraterna och Moderaterna får makten?
Då behöver du inte undra länge till. Sedan ett år tillbaka lever nämligen 15600 svenskar under ett sådant styre i Hörby. Resultatet?
Alla förvaltningschefer inom kommunen har sagt upp sig, anställda vittnar om mobbning och Arbetsmiljöverket är inkopplat.
I längden är det invånarna som får betala det högsta priset.

 

Men det är inte bara trakasserier som fått förvaltningscheferna att sluta. Det handlar om nedskärningar som hindrar dem från att göra sitt jobb. Socialförvaltningens budget har bantats med 25 miljoner kronor. Samtidigt varnar anställda för att beslut inte kommer hinna handläggas i tid, och att allt förebyggande arbete kommer försvinna. Socialchefen Eva Klang Vänerklint som arbetat i kommunen sedan 2016 är den chef som senast sagt upp sig.

– Jag vill inte vara med längre. Jag ser hur en hel kommun håller på att monteras ner. Jag vill inte vara med i den här sandlådan, säger hon till SVT.
 

Det vi ser i Hörby borde egentligen inte förvåna någon som sett hur SDs budgetförslag sett ut de senaste åren. Redan för tre år sedan var deras förslag i riksdagen fullt av nedskärningar. Planen var att minska kommunernas budget på upp till 36 miljarder för år 2020. Det är lika mycket som sjukpenning och rehabilitering kostar hela Sverige.
Eftersom kommunerna är de som har hand om skola, förskola och äldreomsorg slår budgeten direkt mot den svenska välfärden.
Samtidigt ska staten inte ta ansvar för nyanlända – en kostnad som kommunerna får bära själva.
 

I Hörby visar sig den värsta av politiska kombinationer. En ohållbar arbetsmiljö, en budget som drabbar kommuninvånarna och ständiga angrepp på fack och medarbetare. På måndag vill fackförbunden hålla en tyst manifestation på grund av den ohållbara arbetsmiljön. Något SD menar är ett ”generalangrepp på folkstyret”.

– Man vill uppenbart inskränka fackets möjligheter att verka och då närmar vi oss exempel som i utlandet kallas ”Union Busting” och som 1933 i Tyskland resulterade i ett förbud mot fackliga organisationer. Det är så här det börjar och vi måste synliggöra varningstecknen tidigt, konstaterar Akademikerförbundet SRR:s Heike Erkers.
 

Ni som längtat efter ett SD+M-styre som tar hand om våra äldre, barn och månar svensk kultur blir nog besvikna.
I stället möts ni av en högerpolitik som skär i välfärden, trakasserar fackligt anslutna, lägger pengar på konsulter och tvingar bort de som vill det bästa för invånarna i Hörby

En liten försmak på vad som väntar om de får makten i hela landet.

Av: 

Zina Al-Dewany

Publisert:

LÄS VIDARE

Svenonius sparar på vår bekostnad

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Välfärd

Arbetsmiljö

Moderaterna

Sverigedemokraterna

Hörby