ÅSIKT

Brexitkrisen blir ännu djupare nu

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
De brittiska politikerna säger nej till allt och premiärminister Theresa Mays situation blir allt mer prekär. Mycket pekar nu på att Storbritannien kommer att behöva välja ett nytt parlament.

Vi har med några dagar passerat det datum då det var sagt att Storbritannien skulle lämna EU. Landet är fortfarande kvar som medlem och nu avgörs allt senast 12 april. Sägs det.

I dag ska politikerna i London återigen få rösta om hur relationen till EU ska se ut.

Nej till allt

Det är samma politiker som i förra veckan röstade nej till alla möjliga varianter av brexit och nej till alla möjliga sorters pauser och stopp på utträdesprocessen. Och det är samma politiker som tre gånger gillt sagt nej till premiärminister Therese Mays färdigförhandlade utträdesavtal.

Ord som "fars" och "cirkus" är måhända lite överanvända i texter kring de brittiska bryderierna, men hur kan man annars beskriva dödläget?

I den brittiska politikens mitt och en bit ut på vänsterkanten är man övertygad om att det bästa sättet framåt är att ta om folkomröstningen igen. Förhoppningen är att britterna ska ta sitt förnuft till fånga och stoppa brexit.

Stöd saknas

Det är ett krav som – precis som allt annat – saknar nödvändigt politiskt stöd i parlamentet, men det är ett krav som har ett växande stöd utanför parlamentsbyggnaden. En miljon demonstrerade för detta i London förra helgen.

I en intervju med vänstermagasinet New Statesman har den tyske sociologen Wolfgang Streeck varnat för att en ny folkomröstning kommer att slita sönder det brittiska samhället. Han är inte ensam om att ställa ut den varningen, och nog kan man tänka sig att de väljare som röstade för brexit 2016 inte utan vidare accepterar att det valresultat man levererade ska underkännas.

Å andra sidan: det apspel som pågår i parlamentet, vecka ut och vecka in, gör inte heller underverk för medborgarnas förtroende och respekt för sina politiker.

Det sägs nu att det skotska nationalpartiet SNP – som hittills bara kunnat acceptera en ny folkomröstning – är beredda att stötta ett förslag om att Storbritannien efter utträdet ska ha en tullunion med EU. Det kan innebära att det faktiskt finns ett förslag för en så kallad mjuk brexit som samlar en majoritet.

Mycket litet talar dock för att den konservativa regeringen kommer att acceptera det.

Mot ett nytt val

Vägen som britterna nu vandrar ser ut att leda till ett nytt parlamentsval. Theresa May antydde det i fredags, oppositionen kräver det, den politiska stagnationen talar för det.

Med tolv dagar kvar innan Storbritannien kraschar ut ur EU och utlöser en konstitutionell och ekonomisk kris så kan vi också få se ett upplöst och maktlöst parlament.

Det är inte vackert, men det är brexit.


• Vill du ha våra texter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!

avDaniel Swedin

ARTIKELN HANDLAR OM