Mejla

Anders Lindberg

Arbetslinjen blev en virusdödsfälla

Karensdagen gör att folk går sjuka till jobbet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nyamko Sabuni (L)
Nyamko Sabuni (L)

LEDARE

Varför dog så många inom svensk äldreomsorg under coronapandemin?
Det finns nog många svar på den frågan. Men ett av dem är utan tvekan att människor gick sjuka till jobbet och smittade ner både arbetskamrater och äldre.

Att det blev så borde inte ha kommit som en överraskning. Vi tvingade dem nämligen att gå dit. Om de vill ha mat till barnen och pengar till hyran, vill säga.

Går sjuka till jobbet

För så här hänger det ihop: hela idén med karensdagen är att folk inte ska ha råd att stanna hemma trots att de egentligen borde. Vi har i demokratisk ordning beslutat att ha en stor sjuknärvaro på våra arbetsplatser.

Samma effekt får de osäkra anställningar som blivit vardag i äldreomsorgen och på den arbetsmarknad som liberala ledarskribenter brukar kalla "enkla jobb". Är du timanställd har du inte ens sjuklön och är du sjuk får du kanske inga fler arbetspass.

Arbetsgivarnas marknad

A-kassan är både låg och svår att kvalificera sig till. Det uttalade syftet är att människor ska drivas att ta vilka jobb som helst för att de inte har något val. Arbetsgivarna har därför sedan många år kunnat göra lite som de vill med både bemanning, arbetsmiljö, arbetstider och medinflytande.

I vanliga fall dör de äldre av vinterkräksjuka och säsongsinfluensa. Hur tror politikerna dessa sjukdomar smittar på särskilda boenden och bland äldre med hemtjänst? Genom tankeöverföring?

När pandemin slog på allvar i mars och april växte insikten snabbt att systemet inte fungerar. När det kommer till virus är arbetslinjen en dödsfälla, sjuknärvaro är potentiellt livsfarligt.

LO vill ta bort karensdagen

Karensdagen slopades i mars och a-kassan höjdes i maj samtidigt som det blev enklare att kvalificera sig. Men när nu nästa statsbudget ska förhandlas mellan januaripartierna kräver bland annat Liberalerna skärpta regler.
När LO:s ordförande Susanna Gideonsson igår krävde att karensdagen ska slopas helt och a-kassan får fortsätta ligga kvar på nuvarande nivå reagerade Liberalerna ilsket.

– Vi måste satsa mer på arbetslinjen, sa Nyamko Sabuni (L) till TT.

Det känns verklighetsfrånvänt. Ska vi alltså medvetet återgå till en högre sjuknärvaro på Sveriges arbetsplatser?

Folkhälsomyndigheten

På Folkhälsomyndighetens hemsida finns annars motsatt rekommendation under rubriken "Skydda dig och andra från smittspridning".

"Känner du dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber ska du försöka låta bli att träffa andra människor. Gå inte till jobbet, skolan eller förskolan. Det gäller även om du bara känner dig lite sjuk."

Eller med andra ord: Liberalernas politik kan bidra till att fler insjuknar.

***

Chatta med Anders Lindberg. Chatten startar 09:00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

LÄS VIDARE

Trump lockar med lögner och vit makt

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Susanna Gideonsson

Nyamko Sabuni

Liberalerna

Arbetsmarknad

Folkhälsomyndigheten