Mejla

Anders Lindberg

S borde rösta ner EU-kommissionen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ursula von der Leyen som nu kan bli ordförande för EU-kommissionen
Ursula von der Leyen som nu kan bli ordförande för EU-kommissionen

Europas socialdemokrater har misslyckats i förhandlingarna om den kommande EU-kommissionen och läggspelet i Bryssel. Norden blev blåsta av EU:s gamla makter och med ett pennstreck har EU-valet för några veckor sedan förvandlats från ”världens näst största demokratiska val efter Indien” till en vägbula att köra över.

Europas 500 miljoner väljare kunde lika gärna ha skrivit insändare i sin lokaltidning som att rösta i valet. Det hade möjligen haft större effekt, lokaltidningar har läsare.

Ingen annan tolkning är möjlig.

Det är faktiskt för deppigt.

Politisk obalans

Nuvarande tyska försvarsministern Ursula von der Leyen som nu kan bli ordförande för EU-kommissionen är inget dåligt namn. Men kombinationen av henne, den belgiske liberalen Charles Michel som ordförande i Europeiska rådet, alltså stats- och regeringschefernas möten, samt den spanske socialisten Josep Borrell som "utrikesminister” är ingen kompromiss.

Lägg därtill att nuvarande IMF-chefen Christine Lagarde, från franska högern, föreslås bli ny chef för Europeiska centralbanken så blir bilden tydlig, Tyskland, Frankrike, Spanien och Benelux styr Europa, vi övriga åker kälke efteråt.

Konservativa och liberaler, som inte ens samlade hälften av rösterna i EU-valet, får tre av fyra topposter. Gröna får ingenting.
Inför EU-valet sa man till väljarna att de röstade på partigrupper i Europaparlamentet och så kallade ”spetskandidater” till ordförande i kommissionen. Väljarna, hette det, skulle få påverka valet av EU:s högsta politiker och tjänstemän vid valurna.

Orbán stoppade Timmermans

Manfred Weber från konservativa EPP, Frans Timmermans från socialdemokraterna, Ska Keller från de gröna och Margrethe Vestager från liberalerna turnerade Europa runt. När stats- och regeringscheferna nu föreslår namn till de högsta posterna är ingen av dem med.

Om EU-parlamentet, som sist och slutligen ska godkänna den nya kommissionen släpper fram detta kan de till nästa val både lägga ner systemet med ”spetskandidater” och retoriken om inflytande för medborgarna. För vem skulle tro dem?

I början av veckan såg Frans Timmermans ut att kunna bli ordförande i kommissionen men han stoppades av Viktor Orbán med vänner som hämnd för att han kritiserat nedmonteringen av demokratin i Ungern och Polen. De konservativa lät det hända vilket sätter ett mycket farligt prejudikat för framtiden.

Rösta nej

Den socialdemokratiska gruppen i EU-parlamentet borde rösta nej till förslaget till ny EU-kommission av tre skäl: helheten som EU-ledarna kokade ihop på sin slutna middag är inte politiskt representativ för valresultatet, det är för dominerat av stormakterna och det är faktiskt en geografisk pinsamhet.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.