Mejla

Anders Lindberg

Bromöllas böneförbud handlar om islamofobi

Jimmie Åkessons parti ägnar sig åt högerpopulistisk folkuppfostran

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Eric Berntsson (SD) är kommunstyrelsens ordförande i Bromölla
Eric Berntsson (SD) är kommunstyrelsens ordförande i Bromölla

Eric Berntsson (SD) valdes till kommunstyrelsens ordförande i Bromölla genom en valteknisk samverkan med Moderaterna och Kristdemokraterna. Samt stöd från ett litet lokalt parti.

– Bromölla kommun kommer att ledas av Sverigedemokraterna i samarbete med KD och M. Vi har nu ett konservativt block och det känns jättebra, säger Magnus Persson (SD), ordförande i kommunfullmäktige i Bromölla, till SVT Nyheter i november.

Nyligen beslutade den nya majoriteten att förbjuda människor att be på arbetstid. Beslutet är inlindat i retoriskt fluff om religionsfrihet men lurar nog ingen eftersom det i praktiken bara är troende muslimer som kan tänkas gå ifrån för att be fem gånger om dagen. Och tid handlar det knappast om, något förbud mot att hänga på Facebook eller ta långa rökpauser är det inte frågan om.

På normala arbetsplatser löser man självklart sånt här utan politikernas inblandning. "Problemet" är hitte-på, men förslaget skadar riktiga människor.

SD:s skyltfönster

Bromölla förbjuder en viss religiös praktik som är knutet till en viss grupp. Det är lite som att förbjuda hijab eller kippa och sen hävda att det påverkar kristna, muslimer och judar lika mycket.

Beslutet påminner om när M-SD-styrda Staffanstorp förbjöd "ritualslaktat kött" i skolan, med udden mot judiska och muslimska seder vid slakt. Det spelar självklart bara roll för de minoriteter man riktar sig mot.

Eller när SD:s skyltfönster Sölvesborg nyligen ville sortera bort böcker med andra språk än svenska från biblioteket. Om du har svenska som modersmål är det naturligtvis inget problem. Men om du inte har det... synd för dig.

Hur rimmar det med principen om allas lika värde och rättigheter att med byråkratiska medel diskriminera en viss grupp?

Förbjuda Prideflagga

Svaret är naturligtvis att det inte gör det. Att majoriteten tycker sig ha rätt att påtvinga minoriteten sina vanor i mat, kläder och religion är knappast förenligt med ett fritt samhälle. SD:s senaste tillskott som kommunstyrelseordförande, Teddy Nilsson i Svalöv, är mest känd för att han ville förbjuda Prideflaggan. Men inte heller det verkar spela någon roll.

Hur avtrubbade har vi egentligen blivit?

I vanliga fall anser vi att frihetens gräns går vid när mitt handlingsutrymme drabbar andra. Men att någon ber, läser en bok på sitt hemspråk eller äter viss mat skadar ingen annan. Det Bromölla, Staffanstorp och Sölvesborg ägnar sig åt är en slags högerpopulistisk folkuppfostran. De nöjer sig inte med att styra sina kommuner – nu vill de lägga undersåtarnas liv till rätta.

Eller bara jävlas för att de kan.

Sanningen är att man kan leva ett mycket bekvämt liv i ett allt mer auktoritärt samhälle, bara man inte sticker ut eller opponerar sig. De allra flesta i Bromölla, Staffanstorp och Sölvesborg kommer inte att märka något alls. Övriga är för få och maktlösa för att protestera. Minoriteter, oavsett om de är religiösa, politiska eller sexuella är ju per definition färre.

Men alla är vi minoritet på något sätt. Glöm inte det när de nu går efter muslimerna.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.