Mejla

Anders Lindberg

Utländska arbetare har blivit rättslösa

Svensk arbetsmarknad har blivit berättelsen om två skilda samhällen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Svensk arbetsmarknad har blivit berättelsen om två skilda samhällen. I det ena finns starka fackförbund och människor med rättigheter, lagstadgat arbetarskydd och kollektivavtal. I det andra sover man inte sällan på sin arbetsplats och utnyttjas av arbetsgivare så grovt att det leder tankarna till utvecklingsländer i tredje världen. I detta skuggsamhälle finns inte alltid skyddsutrustning eller försäkringar om något skulle hända.

Reglerna bidrar

Tyvärr bidrar reglerna för arbetskraftsinvandring till situationen.
Handelsanställdas förbund släppte nyligen rapporten "Bakom lacken" om villkoren för arbetskraftsinvandrare i skönhetsbranschen. Det är naturligtvis bara en lite del av arbetsmarknaden men de problem Handels pekar på har karaktären av systemfel.

Skönhetsbranschen växer snabbt och förra året beviljades 177 arbetstillstånd. Arbetare från Vietnam arbetar främst i nagelsalonger och de från Thailand med massage. Genom att enskilda arbetare kontaktat Handels har facket ganska bra insikt i de problem som finns. I rapporten pekar man ut tre exempel på utnyttjade.

Handel med arbetstillstånd

Det första är handel med arbetstillstånd, där någon måste betala för att få ett arbetserbjudande och kunna invandra. Det andra är att lönerna är lägre än kollektivavtalet trots löften om motsatsen. Och det tredje är att övertidsarbete används långt utöver vad som är tillåtet och dessutom utan ersättning.

I praktiken har arbetarna blivit rättslösa, om de protesterar kan de förlora sitt arbete och bli utvisade. Det skapar en extrem beroendeställning.

Mer ordning och reda

Handelsanställdas förbund föreslår bland annat att det anställningserbjudande som ligger till grund för arbetstillståndet måste göras juridiskt bindande och att en tillsvidareanställning ska ge permanent uppehållstillstånd.

Det är ingen ny idé men det skulle radikalt minska möjligheten att utnyttja folk och vara ett viktigt steg mot mer ordning och reda på arbetsmarknaden även för utländska arbetare.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.