Ingvar Persson

I SD-Sverige blir det inga glada utekvällar

Utan invandrare skulle Sverige stanna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Utan invandrare stannar Sverige. Vårt land fungerar därför att människor som är födda i andra länder bor och arbetar här. Den det enkla konstaterandet biter sig kvar från en rapport som Industrins ekonomiska råd presenterade i veckan som gick.

Rådet är en del av samarbetet mellan fack och arbetsgivare inom industrin och består av oberoende experter. Naturligtvis innehåller deras rapport "Klimatet, teknologin, demografin och produktiviteten" både mer komplicerade och mer kontroversiella synpunkter. Men det är insikten om hur viktig invandringen är för Sverige som fastnar.

Siffrorna går inte att komma förbi

Men de nakna siffrorna går inte att komma runt. I vård och omsorg är var femte anställd född i ett annat land. Bland de som arbetar med fastighetsservice har nästan var tredje flyttat hit och när det gäller reparation av motorfordon är var sjunde född utomlands. Samma siffra gäller för industrin och enligt experterna borde den ha fler invandrare anställda. Det skulle öka utrymmet för tillväxt.

Någon kommer kanske att tänka på den några år gamla vackra och känsloladdade reklamfilmen från Volvo.

Ändå är det en annan siffra som fångar ögat. I Hotell och restaurangbranschen är fyra av tio anställda födda i något annat land. Då talar vi alltså inte om den lite märkliga svenska vanan att räkna invandrare i både första, andra och tredje generationer. Här pratar vi om människor som verkligen har fötts utomlands och sedan på ett eller annat sätt kommit till vårt land.

Självklart finns det problem. Siffrorna avslöjar en segregerad arbetsmarknad och säger en hel del om det moderna klassamhället. De senaste veckorna har resultatet av myndigheternas hårdare kontroller på till exempel biltvättar, byggen och nagelsalonger duggat tätt. Vi har kunnat läsa om allt från usel arbetsmiljö till nästan slavliknande arbetsförhållanden. Ofta handlar det om rent svartarbete, ibland om fiffel med reglerna för arbetskraftsinvandring och nästan alltid om att utnyttja människor från andra länder.

Noll nattliv

Ändå, när fyra av tio som arbetar på krogar i Sverige kommer från andra länder är det svårt att inte också fundera på vad nattlivet hade varit utan dessa människor. Noll och intet kan man tänka. Vi hade fortfarande befunnit oss på på ett lantliga stadshotell från den tid när köket stängde klockan åtta och alla var tvungna att beställa mat för att få in så mycket som en öl.

Någon tänker kanske att det inte vore så dumt, men frågan är vad landets ledande invandringskritiska politiker skulle tycka? Sverigedemokrater har ju då och då visat att de minsann varken backar för en bit mat efter en hård dag på löpsedlarna eller en riktig utekväll när andan faller på. För somliga skulle det nog till och med ha varit bra om utrymmet för nattsudd i krogköerna hade varit lite mer begränsat.

Kampen för ordning och reda på arbetsmarknaden, säker arbetsmiljö och kollektivavtalade arbetsvillkor måste fortsätta. Men den som inbillar sig att det kan ske utan att acceptera att Sverige i dag är ett land som behöver alla de människor som lever här borde fundera lite till.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.