Susanna Kierkegaard

Amerikansk politik är mer än bara spel

Vänsterkandidaterna vill rädda vården

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Bernie Sanders och Elizabeth Warren efter gårdagens debatt.
Bernie Sanders och Elizabeth Warren efter gårdagens debatt.

Det stångas för fullt i kampen om att få leda Demokraterna i USA:s presidentval 2020. Natten mot onsdag hölls en debatt mellan favoriterna Bernie Sanders, Elizabeth Warren och en handfull mittenalternativ. I kväll följs den upp med en ny omgång, då bland annat Joe Biden och Kamala Harris ska mötas.

Bevakningen inför det amerikanska valet bjuder på maktstrider, personfokus och taktik. Man frågar sig vem som kan klå Trump, vilka som kan få med sig arbetarklassväljare eller vem som gynnas av ett visst debattupplägg.
Men mitt i den röra som är ett amerikanskt presidentval finns politik som är mer än ett spel.

Vill ge alla rätt till sjukvård

Bernie Sanders och Elizabeth Warren är båda senatorer, från Vermont respektive Massachusetts. De ligger långt ut till vänster på den amerikanska skalan och förespråkar kostnadsfri utbildning och rätt till sjukvård för alla.

I dag kan kostnaden för vanliga mediciner vara oöverstiglig för en vanlig amerikan. Det har knappt gått en månad sedan diabetessjuka Jesimya David Scherer-Radcliff gick bort. Han avled bara 21 år gammal till följd av sin sjukdom. Det höga priset på insulin i USA gjorde att han tvingades ransonera sina doser.

Ett system med dödliga konsekvenser

Jesimya David Scherer-Radcliffs död var ingen slump. En studie publicerad i Journal of the American Medical Association tidigare i år visar att en av fyra diabetiker i USA tar mindre insulin än de borde för att spara pengar. De ofattbart höga kostnaderna för insulin i kombination med en sönderprivatiserad sjukvård får dödliga konsekvenser.

Bernie Sanders och Elizabeth Warren vill ge alla amerikaner rätt till sjukvård när de behöver det, genom att inkludera dem i en allmän sjukförsäkring.
Visst är det viktigt med en partiledare som kan vinna val, men Sanders och Warren kämpar för mer än valvinster. De tar politik på allvar.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.