Mejla

Jenny Wennberg

Stoppa Preemraff för klimatets skull

Och gör den gröna omställningen klassmedveten

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

En miljon ton. Så mycket ökar koldioxidutsläppen med vid oljeraffinaderiet i Lysekil om det byggs ut. Det skulle göra raffinaderiet till den största koldioxidboven i Sverige.

Striden i Lysekil är klassisk. Det kortisktiga perspektivet ställs mot det långa. Jobben mot klimatet, luft vi andas, levande hav och skogar.

Att bygga ut anläggningen i Lysekil skulle kunna ge 250 nya jobb på årsbasis. Men det kommer ta oss längre från målet att bromsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader. Det är också egentligen det enda argumentet som krävs för att säga nej till utbyggnaden.

Regeringen måste säga nej

I veckan kom trots det besked om att Mark- och miljödomstolen säger ja till en utbyggnad. Det saknas stöd i Miljöbalken för att stoppa utbyggnaden av raffinaderiet i Lysekil. Nu hamnar frågan därför på regeringens bord, vilket bäddar för politiskt storbråk mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Arbetslösheten ökar och raffinaderiet kan innebära 250 nya jobb, upp till 3000 jobb under själva byggprocessen. Samtidigt ska Sverige leva upp till Parisavtalet och de klimatmål vi satt upp.

Just den konflikten är dock egentligen bara fiktiv. En grön omställning är trots allt också jobbskapande. Det generar dessutom, till skillnad från att smälla upp ytterligare produktionskapacitet i Lysekil, långsiktigt hållbara jobb.

Social hållbarhet

Preemraff delar Lysekil på samma sätt som det delar Sverige. Människor står på varsin sida, somliga är för, andra är emot. Det är tyvärr inte konstigt. Ska Sveriges nödvändiga klimatambitioner ha bred folklig förankring krävs en klassmedvetenhet som idag ofta är plågsamt frånvarande när klimatfrågan diskuteras.

Det är synd, för problemformuleringen råder det små meningsskiljaktigheter kring i Sverige. 86 procent av svenskarna tror enligt en opinionsundersökning från 2019 att människan skapat stora delar av klimatförändringen. Men det delade Lysekil visar också att klimatomställningen måste vara socialt hållbar. Det går inte att ignorera de som ser frågan som en jobbfråga, och det går inte heller att ignorera av vi sakta är på väg mot avgrunden.

Att tillåta Preem bygga ut raffinaderiet i Lysekil är inte rimligt. Vårt oljeberoende är inte bara uselt för klimatet, det gör oss också extremt utsatta och sårbara vid kriser. Trots det har klimatfrågan blivit en av vår tids stora konfliktytor.

Så skulle det inte behöva vara.

I grunden är frågan om klimatet mycket enkel; vill vi överleva?

Om svaret är ja, säger regeringen nej till utbyggnaden av Preemraff och börjar snickra på en mer klassmedveten klimatpolitik.

 

Chatta med Jenny Wennberg om dagens huvudledare. Vad tycker du? Chatten öppnar klockan 09.00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

ANNONS

Undernäring dödar barn - din gåva kan rädda liv.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Skriv inlägg
 • Jenny Wennberg

  Hej! 

  Ni är många som velat vara med och diskutera Preemraff idag. Nu är det tyvärr dags att avsluta den här chatten, så Anders Elfströms ord blir det sista för idag. 

  Tack för alla era inlägg! Ta hand om er och önskar er en fortsatt fin dag! 


 • Varför ska man satsa på en gammal teknik? Överallt börjar biltillverkarna utveckla elbilar. Bensin och diesel ska ju upphöra som drivmedel.

  Anders Elfström

 • Så varför presenteras inte en satsning på en grön omställning istället? En grön omställning som skulle innebära 250 permanenta jobb och och 3000 tillfälliga jobb? Folket vill ha ett jobb, ge dom ett alternativ så blir utbyggnaden av Preem en ickefråga.

  Svåra enkla lösningar
 • Jenny Wennberg

  Hej Daniel!

  Låter ditt inlägg stå för sig själv. Kul att du vill vara med och diskutera denna förmiddag! 


 • Detta med att säkra jobb och välfärd i ett hållbart samhälle är extremt viktigt! Det är inte att vara emot utbyggnationen, det är att vara för ett samhälle som håller och fortsätter. Om vi fortsätter som fossilindustrins svans (norge är också påväg helt åt fel håll) så kommer vi inte ha några jobb, någon välfärd och knas överallt! Höjden av hyckleri: Hur kan folk erkänna klimatfrågan och forskningen, men så fort det gäller att ta ansvar för den omställning som krävs så kommer alla ursäkterna, vi slår oss på bröstet för att VÅRA utsläpp är bättre än andras? CO2 är CO2, i Sverige och Saudi

  Daniel

Av: 

Jenny Wennberg

Publisert:

LÄS VIDARE

Domstolen säger ja till utbyggnad av Preemraff

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Miljöpolitik

Klimat & miljö

Lysekil

Parisavtalet

Klimatförändringar

Klimathotet

Socialdemokraterna