Mejla

Zina Al-Dewany

Löfven myser med rika mördarstater

Att skilja affärer och ideologi från varandra är omöjligt när man har att göra med länder som Saudiarabien

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

2016 träffade Stefan Löven de tre mäktigaste personerna i Saudiarabien: kung Salman, kronprins Muhammad bin Nayif och vice kronprins Muhammad bin Salman.
2016 träffade Stefan Löven de tre mäktigaste personerna i Saudiarabien: kung Salman, kronprins Muhammad bin Nayif och vice kronprins Muhammad bin Salman.

LEDARE

De tillämpar sharialagar, halshugger folk på öppen gata och står bakom det krig som FN kallat ”världens största humanitära kris”. De utsätter regelmässigt sina medborgare för våld och tortyr och i år har de avrättat 100 personer. Under en enda dag i förra veckan avrättades 37 personer offentligt. Oppositionella bloggare piskas, kvinnor som misstänkts för otrohet eller "häxkonst" halshuggs.

Ett barn dör var tionde minut

Det låter precis som den terror som IS står bakom, men i stället för fördömanden så bidrar Sverige med pengar, vapen och skattefinansierade skolor. I april i år nådde det svenska hyckleriet kring Saudiarabien nya nivåer. Nyligen läckta dokument visar nämligen att svenska Saabs radar- och stridsledningssystem finns på en lista över krigsmateriel som används i Jemen – det krig som lämnat 80 procent av befolkningen i akut behov av humanitär hjälp och skydd. Där ett barn dör var tionde minut.

Saab själva vill förstås inte kommentera hur deras kunder använder produkterna. Antagligen har de inte råd att bry sig. Svensk vapenindustrin omsätter 30 miljarder per år och affärsmodellen för företag som Saab bygger på att det pågår blodiga konflikter i omvärlden. Då har man inte råd att skämmas.

Sverige är förstås inte ensamt om att exportera vapen till diktaturer. Men när journalisten Jamal Khashoggi mördades på det saudiska konsulatet i Istanbul i fjol reagerade omvärlden med avsky. Tyskland stoppade sin vapenexport till landet, men Stefan Löfven var tveksam. Han hänvisade i stället till ny lagstiftning om vapenexport:

– Den kom till av det skälet att det skulle bli svårare för de länder som inte står upp för demokrati och mänskliga rättigheter.

Hittills har ingen regering gjort det särskilt svårt Saudiarabien att göra affärer oss. Men Sverige exporterar inte bara vapen till Saudiarabien, vi exporterar skolor också. Friskolejätten Kunskapsskolan har valt att storsatsa i Saudiarabien, och medan den socialdemokratiske civilministern Ardalan Shekarabi rasar mot att svenska skattepengar går till att etablera skolor utomlands så har hans ministerkollega Mikael Damberg åkt på säljresor med skolans ägare till Saudiarabien. Syftet var att ”stärka affärsförbindelserna” mellan vårt land och Saudiarabien.

Vi vill ha deras pengar

En del kanske tänker att det är lugnt, krigen, extremismen och halshuggningarna är ändå långt från Sverige. Men samtidigt som vi exporterar vapen och skolor så importerar vi en del av Saudiarabiens ideologi. I Sverige har vi inte bara moskéer som finansieras av Saudiarabien, utan även religiösa friskolor. Hur många vet inte ens Skolinspektionen, eftersom insynen är dålig.

Att skilja affärer och ideologi från varandra är omöjligt när man har att göra med länder som Saudiarabien.

Vill man ha deras pengar så kommer man inte ifrån deras brott. Samtidigt som vi säger oss ha en ”feministisk utrikespolitik” månar vi om goda relationer till länder som kränker mänskliga rättigheter. Att företag vill tjäna pengar är ingen nyhet. Däremot kan man fråga sig varför en socialdemokratiskt ledd regering vill fortsätta mysa med en av världens mördarstater.


• Vill du ha Zina Al-Dewanys lördagskrönikor direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!

Av: 

Zina Al-Dewany

Publisert:

LÄS VIDARE

Den svenska högern på väg mot vansinne

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Mänskliga rättigheter

Hbtq

Islamism

Stefan Löfven

Ardalan Shekarabi

Mikael Damberg

Jamal Khashoggi