Mejla

Anders Lindberg

Förbud mot tiggare hjälper inga fattiga

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Regeringens nationella samordnare om tiggare har ändrat sig. För ett år sedan ville Martin Valfridsson inte förbjuda tiggeri, nu vill han det.

Han meddelade kovändningen i Studio ett i går och motiverade sig med att tiggarna lever i en fruktansvärd social utsatthet. Om tiggeriet förbjuds så minskar möjligheten att utnyttja dem.

Utspelet är mindre förvånande än det ser ut. Valfridsson var moderat statssekreterare under tidigare justitieminister Beatrice Ask när hon ville förbjuda ”organiserat tiggeri” för några år sedan och politiker av olika kulörer har umgåtts med tanken en längre tid.

Prostitution och knarkhandel

Denna gång är bakgrunden ett avsnitt av det granskande programmet Brennpunkt i NRK, norska statstelevisionen. Med hjälp av dold kamera har journalisterna lyckas kartlägga en liga i Bergen som ägnar sig åt vad som tycks vara människohandel, prostitution, knarkhandel och tiggeri.

På Facebook har diverse smågansters lagt upp bilder av sedelbuntar och försöker framställa sig som en riktig maffia.

Är programmet representativt även för andra norska städer?

Går i så fall slutsatserna att överföra till Sverige?

Det är tveksamt.

Politikerna är rädda för SD

Många politiker vill förbjuda gatutiggeri i god tid före nästa val. Sitter tiggarna kvar på valdagen 2018 gynnas Sverigedemokraterna, är rädslan.

Men just eftersom det politiska trycket blivit så starkt är det viktigt att sortera lite bland argumenten.

Det NRK berättar om är brottslig verksamhet, en form av miniatyrmaffia som utnyttjar människor och begår brott. En kriminell organisation som måste bekämpas med polis och domstolar.

Men mycket lite tyder på att alla tiggare går att dra över samma kam.

Inte nytt

Prostitution eller knarkhandel uppstod inte med tiggeriet och har länge varit förbjudet i Sverige. Och det lär inte försvinna om tiggarna rensas bort. Problemet är efterfrågan - först om män slutar köpa sex kommer prostitutionen att försvinna.

Inte heller människohandel är något nytt. Lukas Moodyssons film ”Lilja 4-ever” som öppnade mångas ögon för problemet kom redan 2002. Fem år innan Rumänien och Bulgarien gick med i EU.

Det som är nytt är EU:s fria rörlighet. Den har gjort Europas fattigdom synlig även i städerna här uppe norden. Och så länge vi svenskar kan resa fritt över hela vår kontinent kommer även andra att ha samma möjlighet.

Fel i NRK

Att utgå från just NRK:s Brennpunkt är lite vanskligt. Redaktionen har delvis fått backa sedan det visade sig att flera av bilderna man använt från Facebook var gamla. Möjligen kommer de att tvingas klippa om programmet.

Men problemet med ”tiggeriförbud” är inte felen i NRK utan att fattigdom inte går att förbjuda, man sopar bara problemen under mattan. Tar man ifrån människor deras uppehälle måste de ändå äta och köpa kläder. Risken är stor att man driver ut ännu fler i prostitution och svartarbete, i en grå ekonomi där människor visserligen inte syns i gatubilden men där den sociala utsattheten är värre än idag.

Klarspråk

För låt oss prata klarspråk. Politiker vill inte förbjuda tiggeri för att hjälpa tiggare, de vill slippa se dem framför sin lokala Ica-butik. Resten av retoriken är oftast varm luft.

Därmed inte sagt att situationen kan fortsätta som idag. Det parallellsamhälle som har skapats utanför välfärdsstaten är inte hållbart. Och det krävs både sociala åtgärder och större kontroll från myndigheternas sida för att människor inte ska fara illa.

Men tyvärr finns inga enkla lösningar hur gärna vi än vill.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Tiggeri

Martin Valfridsson

Beatrice Ask

Sverigedemokraterna

Bulgarien

Rumänien

EU