Barn som svälter inte en naturlag

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

James Ninrew, pastor Sydsudan, företräder befolkningen som drabbats.
James Ninrew, pastor Sydsudan, företräder befolkningen som drabbats.

Situationen i Sydsudan är mycket värre än vad FN tidigare har befarat. Närmare 100 000 människor riskerar nu att dö av svält. Matbristen kan drabba över fem miljoner människor, halva landets befolkning till sommaren om inget görs.

Det är ingen naturlag att människor hungrar ihjäl. Svältkatastrofen kan och måste lösas politiskt.

Berör oss i Sverige

Torka och dåliga skördar har bidragit till den akuta matbristen. Men det som avgör hur ett samhälle kan hantera katastrofer är dess infrastruktur. Ju sämre ett land fungerar desto svårare har det att skydda sina invånare. Det är alltid de fattigaste som tar den största smällen.

Sydsudan har skakats av långa krig och konflikter. Landet blev självständigt från Sudan 2011. En av de främsta konflikterna har handlat om den eftertraktade oljan. Frågan berör också oss i Sverige.
Den internationella åklagarkammaren utreder sedan sex år oljebolaget Lundin Oil för medhjälp till folkrättsbrott i Sydsudan. Bolagets styrelseordförande Ian Lundin och vd:n Axel Schneiter har delgivits misstanke.

FN vädjar till de inblandade

Företaget investerade mångmiljonbelopp i området. Den dåvarande regimen lät beväpnade miliser tvångsförflytta stora områden för att oljebolaget skulle få borra i fred.

Anarki, giriga bolag och krig har drabbat samhällets svagaste.

– Det är inte så att lidandet tog slut 2003 bara för att Lundin slutade med sin verksamhet där då. Åren går, men människor lider fortfarande just nu på grund av vad bolaget gjort, sa Pastor James Ninrew under ett besök i Sverige.

FN vädjar nu till alla parter att de ska lägga ner sina vapen så att humanitär hjälp kan nå fram. Hundratusentals barn är undernärda och många riskerar att dö om inte något görs akut.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.