ÅSIKT

SD vill svälta ut den svenska välfärden

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Robin Lorentz-Allard
SD:s finansministerkandidat Oscar Sjöstedt

”Det går tyvärr inte att vrida klockan tillbaka.”
Så inleder Sverigedemokraterna det tredje avsnittet i sin skuggbudget som presenterades i går. Det handlar om "samhällskontraktet". Mer pengar till vården och polisen, sådana saker.

Pengarna till detta ska man ta från invandringen och integrationen, 30 miljarder närmare bestämt. Men det finns förstås andra besparingar man kan göra.

Stora besparingar

På svenska kommuner, till exempel.

För bland löften om satsningar på försvaret och sänkt arbetsgivaravgift så berättar SD i sin motion också att man vill göra gigantiska neddragningar på allmänna bidrag till kommuner och landsting. 2018 vill man ta 23 miljarder från kommunerna och landstingen. 2019 vill man ta 32 miljarder till och framme vid 2020 är man uppe vid 36 miljarder.

Det är mycket pengar. Hur mycket pengar är det?

36 miljarder är tio miljarder mer än statens kostnader för assistansersättningen. Det är nästan lika mycket som kostnaderna för sjukpenning och rehabilitering. För kommuner - som har ansvar för skola, förskola, gymnasier och äldreomsorg - skulle SD:s besparingar innebära att svensk välfärd skulle förändras i grunden.

Exakt hur detta kommer slå mot enskilda kommuner och landsting är omöjligt att hitta svar på i SD:s budgetmotion, men med tanke på att statsbidragen så snabbt ska sänkas med så mycket kommer det förstås påverka allt från barnomsorgen till fritidsverksamheten via socialbidragen.

Kostnaderna ökar

Då har vi inte ens nämnt att partiet vill att staten helt ska retirera från sitt ansvar för nyanlända och asylsökande, vilket innebär att kommunernas kostnader kommer öka ännu mer.
– Alla vinner på den här budgeten, sa Oscar Sjöstedt när han presenterade budgeten.

Nåja. Utöver att sätta svensk välfärd på svältkur vill partiet inte höja barnbidraget, återinföra pensionärsskatten och sänka skatten för de allra rikaste.
De som vinner mest på SD:s brutala högerpolitik med gigantiska skattesänkningar och besparingar på välfärden är de som redan har mest.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


avDaniel Swedin

ARTIKELN HANDLAR OM