Efter tio veckor dök Svantesson till sist upp
Om det vore ruter i Andreas Norlén skulle han ryta ifrån
Riksdagsledamoten Sofie Eriksson från Socialdemokraterna hade väntat länge. När hon lämnade in sin fråga – på riksdagsspråk säger man interpellation – var det fortfarande vinter. Mars 2023 blev en kall och blöt månad.
Sofie Eriksson ville veta vad finansministern egentligen menar när hon pratar om den utlovade folkräkningen. En rimlig fråga, inte minst med tanke på hur mycket som sagts om att knacka dörrar och räkna tandborstar.
I dag på morgonen dök en somrig Elisabeth Svantesson upp i riksdagen för att försöka reda ut begreppen. Lätt och ledigt äntrade hon talarstolen, glömde namnet på den stackars riksdagsledamoten Peder Björk från Västernorrland och påpekade lite menande att hon minsann kunde fortsätta att debattera hela dagen, trots att det är fredag.
Svar inom två veckor
Sofie Eriksson ställde sin fråga den 17 mars. Enligt reglerna ska en interpellation från en riksdagsledamot besvaras inom två veckor. I undantagsfall, till exempel om det är extra mycket att göra för ministern, kan tidsfristen förlängas lite.
Vi förstår att Elisabeth Svantesson har mycket att göra. Hon ska hantera missnöjda regionpolitiker som desperat väntar på besked om kommande statsbidrag. Hon ska läxa upp ICA-handlare och bankdirektörer. Dessutom ska och skriva under en strid ström av remisser om nya skattesänkningar.
Hon ska ge intervjuer till stora och små medier. Och som om inte det vore nog har Svantesson i vår varit ordförande för EU:s finansministrar. Dessutom har hon ju huset i Nora.
Det är klart att det blir bråda dagar.
Tio veckor senare
Men idag har det gått 70 dagar sedan Sofie Eriksson lämnade in sin fråga. Snön har hunnit smälta, tjälen har gått ur jorden och löven har slagit ut. Gäddorna har lekt, skogsbackarna fyllts med vitsippor och fåglarna har byggt bo.
De två veckorna har blivit tio, och under den tiden har landets finansminister inte lyckats hitta ett enda tillfälle att förklara sig inför riksdagen.
Om det vore någon ruter i Andreas Norlén skulle han ha rutit ifrån om Elisabeth Svantessons senfärdighet för länge sedan.
Ser ut som nonchalans
Det är klart att det ser ut som nonchalans. Svantesson sitter i en regering som gärna påpekar att den bygger på en majoritet, låt vara lövtunn. Alla förslag om att träffa oppositionen och försöka komma överens om långsiktiga spelregler, till exempel för rättsväsendet, energisektorn eller industrin, viftas bort som om det vore luft.
Elisabeth Svantesson och resten av regeringen tycks helt enkelt inte känna att den behöver bry sig om landets folkvalda. Då är det kanske inte så konstigt att det tog tio veckor för Elisabeth Svantesson att hitta tid för promenaden över riksbron.
Och svaret på Sofie Erikssons frågor? Vi är inte säkra på att någon blev klokare på vad Elisabeth Svantesson egentligen menar med pratet om folkräkning.