Alma Handzar

Efter krig kommer alltid korruptionen

Låt Bosnien och Ukraina bli medlemmar i EU men gör hemläxan först

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kansler Olaf Scholz och Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på 'Western Balkans' konferens.
Kansler Olaf Scholz och Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på 'Western Balkans' konferens.

Arijanas Memic bror Dzenan blev mördad som 22-åring i Sarajevo, Bosnien och Hercegovina.

– Vi har i sju år hoppats på någon form av rättvisa. Stödet vi får av människor är för att det finns konkreta bevis på vad som hänt. Så länge det finns korrupta domare så kommer det här drabba oss alla, säger hon.

Familjen har i sju år kämpat för någon form av rättvisa i hans fall. De har stämt flera högt uppsatta personer inom polisen och rättsväsendet för mörkläggning och förstörelse av bevis. Nyligen blev alla friade från anklagelserna på väldigt lösa grunder. Hundratals personer har protester mot detta runt om i Bosnien.

Medlemskap i EU

EU har varit tydliga med Bosnien. Det krävs att landet antar nya lagar om korruption och rättsväsendets funktion, om de vill förhandla om ett medlemskap i EU. Om landet har en seriös vilja att gå med i EU måste de göra sig av med korrupta makthavare snarast.

Det finns fler länder i sydöstra Europa som gärna vill bli en del av EU. Flera av dem har liknande problem som Bosnien. Ett sådant land är Ukraina. De hade problem med korruption redan innan kriget. Oddsen för att korruptionen kommer ha försvunnit efter kriget är rätt höga. Trots det kommer Ukraina förmodligen vilja bli en del av EU längre fram.

Viktigt för säkerheten

Sedan Putins anfall på Ukraina har EU:s medlemsländer insett faran med att inte inkludera fler länder i EU. Risken är att länder som inte blir inkluderade vänder sig till Kina eller Ryssland. Kina har en långsiktig plan på hur de ska bli mäktigast i världen. Planerna baseras bland annat på strategin att låna ut pengar och göra infrastrukturinvesteringar i länder med sämre ekonomi. Med den strategin har Kina försökt närma sig Europa via Balkan.

Att ge medlemskap till Bosnien vore bra för säkerheten i regionen men också för hela EU. Däremot är det viktigt att hålla i kraven om att hantera problemen med korruption. Med rätt insatser är det absolut möjligt men det är viktigt att inte tumma på de demokratiska kraven som ställs på potentiella medlemsländer.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.