I de lättkränktas rike är Erdogan en kung

Svenska politiker jämförs med Hitler - och kan skratta åt det

Recep Tayyip Erdogan uppskattar inte skämt.

Dagarna efter valet blir ett klipp från SVT:s satirprogram Herr Talman viralt.

"Det var ju helvete. Den lilla Rödluvan hade ett enda uppdrag. Samla röster från den anständiga borgerligheten. Och så tappar hon, på landsbygden! Där har ju Centern varit populärare... än snus!" skriker dockan som föreställer statsminister Magdalena Andersson.

De andra dockorna, Peter Hultqvist, Annika Strandhäll, Morgan Johansson, Annie Lööf och Nooshi Dadgostar tittar förläget ner i golvet.

Det hela är en parodi från bunkerscenen i filmen Undergången – Hitler och Tredje rikets fall, där Hitler får ett raseriutbrott på sina medarbetare.

Och det är vansinnigt roligt.

Jämförs med Hitler

Ja, statsministern jämförs med Hitler. Precis som det i ett annat avsnitt av Herr Talman görs nazist-referenser till en eventuell Ulf Kristersson-regering. Det borgerliga regeringsunderlaget dansar under en skylt med texten "Arbete ger frihet".

Det är inga subtila uttryck här inte.

Alla förstår att det är humor. Den politiker som missar den komiska udden borde omedelbart skickas på kurs hos Clowner utan gränser. Alternativt fundera på att avgå och börja jobba som begravningsentreprenör istället.

För tål man inte att drivas med så har man inte i politiken att göra. All politisk satir handlar ju om att sparka uppåt.

Lättkränkt

Det tycker däremot inte den turkiska ledaren Recep Tayyip Erdogan. Ett avsnitt av Svenska nyheter där den kurdiske komikern Kadir Meral driver med Erdogan har rört upp en mindre diplomatisk kris.

Kadir Meral blandar fis-skämt med krav på demokrati.

Det hela är rätt harmlöst. Men få har missat den turkiske ledarens lättkränkthet. Eller syn på medier och kultur.

2016 dömdes en läkare för att ha jämfört Erdogan med figuren Gollum i Sagan om ringen-filmerna på sin Facebooksida. Ett år senare friades läkaren. Men den omständiga rättsprocessen med sina inkallade Tolkien-experter säger något om hur långt Erdogans ego sträcker sig.

Nato-medlemskapet

Nu hänger det svenska Nato-medlemskapet hänger på den turkiske presidentens lynniga sinne.

Det är ingen anledning till att hålla igen med satiren under den känsliga förhandlingsperioden. Tvärtom.

Svenska politiker klarar däremot av att drivas med, även när nazistreferenserna haglar. Det är ett gott tecken på vår demokrati.


Den turkiske presidenten har inte gjort sig känd för att uppskatta skämt om sin person. I Sverige har liknande politisk satir inte rört upp några starkare känslor än skratt. Vilken funktion fyller satiren i ett samhälle? Får man skämta om allt eller finns det gränser då även politiker bör sätta ner foten?

Aftonbladets ledarskribent Lovisa Arvidsson chattade med läsarna om politisk satir.

Denna chatt är stängd.

 • Lovisa Arvidsson
  10 okt 2022

  Då är klockan 9.30 och det är dags att stänga chatten. Kul att höra era tankar - även om många av er hade en annan syn på ämnet. Önskar er en fin dag!

 • 10 okt 2022

  ”Fast hur gör man sådana bedömningar i ett land som har yttrandefrihet?”

  Personen som skrev skämtet och personen som utförde skämtet i TV borde kanske ha reflekterat i åtminstone någon sekund innan man skadade Sveriges diplomatiska process att ingå i NATO?

  Det handlar inte om någon inskräkning i yttrandefriheten eller i demokratin, som du i fina svar här regelbundet återkommer till.

  Det är sunt förnuft att ha fingertoppskänsla och konsekvenstänk. Tydligen inte för människor som håller på med kultur, och du.

  KG Larsson

  Fast min poäng handlar inte om fingertoppskänsla utan att det blir ett ganska obehagligt samhälle om man inte kan driva med dem med makt. Vilka fler saker ska man gå med på i sitt egna land för att ha "fingertoppskänsla"?

  Lovisa Arvidsson
 • 10 okt 2022

  När vuxna gång på gång tillåts kränk-skämta med någon mot dens vilja är det respektlöst och ger eko ända ner till våra skolgårdar där tusentals barn tvingas gå pga skolplikten

  ”Som de gamla sjunga kvittra de unga”

  Demokrati ja tack vuxen-idioti på sandlådenivå nej tack

  Helin

  Relevant poäng att barn gör som vuxna. Men även barn har humor, och det är skillnad på politisk satir och att behandla människor illa.

  Lovisa Arvidsson
 • 10 okt 2022

  Jimmy Åkesson har ju blivit hatad och uthängt i Media i 20 års tid under en massa Epitet

  Sven Larsson

  Ja, både Åkesson och andra ledare har det drivits med friskt i Sverige. Precis som det görs i andra demokratiska länder. Det är när människor inte vågar skämta om ledare som vi har stora problem.

  Lovisa Arvidsson
 • 10 okt 2022

  Håller med Jan Österberg som skrev ett inlägg längre ned. SVT (och andra samhällsfunktioner samt myndigheter) måste agera smidigare. Man har bokstavligen försatt Sverige i en sämre förhandlingsposition gentemot Turkiet i NATO-frågan. Man har försvårat en redan svår diplomatisk fråga.

  Det är obegripligt att inte mer kritik riktas mot detta agerande.

  AM

  Fast sen när har vi börjat förhandla med vår yttrandefrihet?

  Lovisa Arvidsson

Följ ämnen i artikeln