Mejla

Lina Stenberg

I USA går män som Weinstein inte fria

Metoo kunde ha blivit en revolution

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nu åtalas Harvey Weinstein för ytterligare en våldtäkt.
Nu åtalas Harvey Weinstein för ytterligare en våldtäkt.

I veckan nåddes vi av nyheten att den amerikanska filmmogulen Harvey Weinstein åtalas för ännu en våldtäkt. Mannen som på många sätt personifierar Metoo och redan avtjänar ett 23-årigt fängelsestraff utlämnas nu till Kalifornien för att vara med vid rättegången.

Det var med Weinstein och den amerikanska filmindustrin som ilskan började koka, då 2017. För alla inom filmindustrin visste, kände till hans många övergrepp på unga kvinnor.

Och när ilskan väl fick fäste hos kvinnorna i branschen, ja då gick den inte att stoppa.

Sedan rörde det sig bara om timmar, dagar, så var ilskan även här i Sverige. Och de olika Metoouppropen poppade upp, för ingenstans har kvinnor varit fredade från sexismen, trakasserierna eller övergreppen. Och äntligen fanns rummen att prata ostört i. Äntligen kunde det som så många varit utsatta för kläs i ord.

Backlash eller framgång?

Visst hade det varit bra om Metoo varit över såhär fyra år senare, men tyvärr har vägen fram visat sig vara fylld av motstånd. Backlashen som kom efter 2017 har gjort att många förknippar Metoo med ord som "häxjakt" och "manshat". För ganska snart kom debatten mest att handla om medias namngivning av förövare, och de efterföljande förtalsmålen mot kvinnorna.

Men lyckligtvis är detta inte hela bilden. För det som tidigare var dolt och som kom fram i ljuset med Metoo har inte kunnat stoppats. Har inte kunnat sättas tillbaka i säcken igen. Insikten har fått fäste att tafsningar, ovälkomna närmanden, övergrepp och våldtäkter inte är ok. Att skulden inte är kvinnans – och att det faktiskt är direkt olagligt.

Ska samhället bli rättssäkert – också för kvinnor – då måste skuldbeläggandet hamna rätt

För där finns ett före och ett efter oktober 2017, då när tiotusentals svenska kvinnor samlades kring sina upplevelser i alla Facebook-grupper. Och samtidigt var det många män som insåg vad gråzoner är och hur viktigt samtycke är. Och den processen pågår fortfarande.

Men det går inte att bortse från skillnaden mellan USA och Sverige i vad Metoo ändå lett till, något som det nya åtalet mot Weinstein påminner om.

I USA har det varit en kamp med vunna segrar. Mot Donald Trump och hans administration, mot det sexistiska samhället och mot de kända männen som dömts till långa straff.

I Sverige har vi på många sätt sett det motsatta. För trots att anmälningarna av sexuella övergrepp och trakasserier ökade direkt efter Metoo, leder fortfarande bara en av 20 anmälda våldtäkter till en fällande dom.

Symboliken efter Metoo

Och här har symboliken varit central. För när mäktiga män i USA med en aura av onåbarhet, som Harvey Weinstein och Bill Cosby, har fått fängelsestraff för de brott de begått, har det signalerat att sexism inte är accepterat. Detta har givit kvinnor råg i ryggen för att orka anmäla.

Hos oss har symboliken varit den motsatta.

Bara under våren har vi fått se på när en tidigare justitiekansler, efter att ha friats från en våldtäktsanklagelse, "råkade" avslöja kvinnans namn i direktsänd public service.

Vi har kunnat titta på en tredelad dokumentär om en känd ståuppare, som endast utgår i från hans perspektiv efter att ha anmälts för flera fall av våldtäkt men frikänts. Eller lyssna på en tidigare boxare snickesnacka om utseendet på den prostituerade kvinnan som han dömts för sexköp mot, i en vällyssnad podcast.

Med andra ord är det fortfarande inte klart vems rätt till upprättelse vi pratar om efter Metoo. Och detta är bra märkligt, kan man tycka, i ett av världens mest jämställda länder.

Så lika mycket som vi bör uppröras över Weinsteins nya åtal bör vi inspireras. För ska vårt samhälle bli rättssäkert – också för kvinnor – då måste skuldbeläggandet hamna rätt.

Så länge signalen ges är att det är ok för män att ta för sig och begå övergrepp, då spelar det ingen roll hur många kvinnor som ropar Metoo.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.