ÅSIKT

Norge, Norge, det är ett ruttet land

Nu öppnas nya områden för oljeprospektering

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Pi Frisk / SvD / TT / TT NYHETSBYR√ÖN

Det kan vara dags att damma av den gamla nidvisan från 1968. Då var det Hasse och Tage som gjorde upp med idrottsnationen, ”Norge, Norge, det är ett ruttet land, Norge, Norge, ett jävla rövarband.”

42 år senare förnyade Magnus Uggla Norgevisan och gjorde skandal på Idrottsgalan, ”de vältrar sig i olja … så om du reser dit, ta egen mat och sprit, för där är så satans dyrt.”

Vårt förhållande till Norge har alltid varit lite ansträngt och det har inte bara handlat om att norrmännen i bland är bättre på skidor. De är rikare också.

Motiverad ilska mot Norge

Norge är ett av världens mest välmående oljeländer och det har vi svenskar aldrig kunnat acceptera - och varför skulle vi? I dag är våra aversioner mot Norge faktiskt mer motiverade än någonsin.

Den norska statsministern Erna Solberg talar om en grön omställning trots att landet fortsätter att utvinna olja. Den norska oljejätten Equinor (tidigare Statoil) redovisade en ökad omsättning och högre vinst för 2018. Ja, aldrig tidigare har företaget producerat så mycket olja och naturgas som i fjol.

I januari beslutade den norska regeringen att dela ut 83 licenser för att leta efter nya olje- och gaskällor. Det är en gigantisk satsning och den norska staten backar upp med ekonomiska garantier för den kontroversiella oljeletningen. Trots en växande klimatdebatt känner ledarna för de stora partierna Höyre och Arbeiderpartiet fortfarande lukten av nya oljemiljarder.

Greenpeace stämde staten

För ett år sedan stämde Greenpeace och andra miljöorganisationer den norska staten för att den tillät prospektering i det känsliga Barents hav. Den gången förlorade miljöorganisationerna men domen har överklagats.

Den norska staten hävdar att försäljningen av olja och gas inte har någon effekt på klimatet, men det är lika ihåligt som att Oslo utsetts till årets miljöhuvudstad.

Oslo satsar på att bli en fossilfri stad och staten vräker ut billiga elbilar till invånarna. Man räknar med att varannan bil som säljs i år ska vara en elbil och det är väl att betrakta som århundradets värsta greenwash. Norge använder sina oljemiljarder till att ge sin egen befolkning fossilfria bilar.

Något ruttet i konungariket

Det är något ruttet i konungariket Norge, men norrmännen är knappast ensamma om sina försöka att skönmåla och grönmåla en smutsig verksamhet.

Här i Sverige har klimatet blivit en privatmoralisk fråga där kändisar posar på tågperronger medan stålverk, cementindustrier och raffinaderier står för de värsta utsläppen.

Till försvar för Sverige ska ändå tilläggas att till exempel SSAB arbetar på metoder att göra stål utan kol.

Den svenska debatten handlar ändå mest om regeringens önskan att höja bensinskatten. Isabella Lövin vill att vi ska cykla eller köpa elbil och det är smart av henne. Precis som regeringskollegerna i Norge gör hon klimatet till en privatsak och inte en fråga för landets politiker.

avEva Franchell

ARTIKELN HANDLAR OM