Ledare

Snäll & glad vinner röster

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Aftonbladets läsare vill att Margot Wallström eller Thomas Bodström tar över ledarskapet i Socialdemokraterna. Snäll och glad vinner om väljarna själva får bestämma.

Margot Wallström toppar Aftonbladets webbmätning, i går kväll hade hon 28,2 procents stöd. Tänk att hon alltid får samma glada uppbackning trots att hon i så många års tid hårdnackat vägrat att komma hem för att rädda den svenska socialdemokratin. Hon vill verkligen inte tillbaka, det har hon upprepat i tolv år nu.

Margot Wallström föredrar fredens FN framför striderna i det nationella partiet och kanske är det just därför väljarna vill ha henne. För att hon verkar snällast.

Thomas Bodström ligger god tvåa i webbmätningen med 24,3 procents stöd. Han säger att han absolut inte är rätt person och det är han inte heller. En partiledarkandidat som sitter på andra sidan Atlanten duger inte. Thomas Bodström har väl egentligen aldrig utmärkt sig som något partiledarämne, men glad är han. Livet är en klackspark och visst vill vi alla ha lite mer av det där glada och sorglösa som Thomas Bodström signalerar.

Alla de socialdemokrater som just nu känner sig kallade att kandidera till partiledarposten borde klicka in på Aftonbladets webbmätning för att läsa och lära.

De kan gå tillbaka i historien, Tage Erlander var som mest populär när han drog sin Värmlandshistoria i Hylands hörna. I valet 1994 vann den vänlige Ingvar Carlsson över den arrogante Carl Bildt. Göran Persson var som mest populär under det halvår han trygg och leende bjöd in som ordförande i EU. Ja, det var väl ungefär samtidigt som han dansade med kossan Doris och vek ut sig i Sen kväll med Luuk.

Jag menar inte att partiledarkandidaterna kan flamsa sig till ordförandeskapet. Jag hoppas innerligt att den som har det bästa politiska programmet också är den som vinner partimedlemmarnas förtroende. Men på vägen till kongressen skickar jag ändå med Aftonbladets webbmätning som ett litet tips.

Den som är vänlig och glad blir säkert mer omtyckt än den som myglar och försöker förtala sig till toppen.

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

/

Eva Franchell

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Eva Franchell