Fega Sverige utvisar romer

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

blyförgiftas 500 romer tvingas leva i de två blyförgiftade lägren Cesmin Lug och Osterode i Kosovo. Sverige utvisade under förra året flest romer av alla EU-länder till Kosovo.
blyförgiftas 500 romer tvingas leva i de två blyförgiftade lägren Cesmin Lug och Osterode i Kosovo. Sverige utvisade under förra året flest romer av alla EU-länder till Kosovo.

15 FEB 2010. Det är vinter i lägren Cesmin Lug och Osterode. Husen är hembyggda ruckel av brädor och plåt, levnadsförhållandena är undermåliga.

Ändå har 500 romer förvisats till de två lägren utanför Mitrovica i Kosovo. Det här är en del av det nya Europa, även om förtrycket är gammalt och känt. Romer har alltid fördrivits och förvisats till läger.

Marken i Cesmin Lug och Osterode är förgiftad av bly från gruvan i närheten. Hela om­rådet är kontaminerat och barnen visar alla tecken på blyförgiftning. WHO har också konstaterat att barnens fysiska och mentala utveckling är dålig.

I helgen var Europarådets människorättskommissionär Thomas Hammarberg på besök i Mitrovica och rapporterna hem är förfärliga. Ekots reporter beskriver en sexårig flicka med epilepsi, hjärtproblem och ständig huvudvärk.

Det är verkligen förfärligt, och vad än värre är; det är Sverige som utvisar romer till Kosovo. Under förra året var Sverige det land som skickade tillbaka flest asylsökande till Kosovo.

Thomas Hammarberg vädjar nu om att Sverige stoppar avvisningarna. Det är hyckleri att vi låtsas stödja Kosovo, menar han.

I själva verket skickar vi tillbaka flyktingar till ett land som inte klarar av situationen.

Kosovo är en helt ny stat, i veckan fyller den två år. Landet har 10?000 internflyktingar, stor fattigdom och en arbetslöshet på 40 procent. Den kosovo­albanska regeringen har svårt att hantera ytterligare flyktingar, särskilt i de norra serbdominerade delarna runt Mitrovica.

Att Sverige stödjer Kosovo, det kan man läsa på UD:s hemsida. På en annan sida beskriver regeringen dessutom sitt stöd för den romska befolkningen. Men sådana stora ord förlorar all sin mening när Sverige skickar romer till

Kosovo trots att man vet att de kommer att trakasseras och placeras i de förgiftade lägren.

Romerna är den mest utsatta minoritetsbefolk­ningen i Europa. Enligt en undersökning som EU:s byrå för mänsk­liga rättigheter gjortligger romerna sämst till när det gäller utbildning, sysselsättning, sjukvård och boendestandard. Rom­erna blir utsatta för hatbrott, flera länder har partier som bedriver ren hatpropaganda mot den romska befolkningen.

Och så finns det länder som Sverige, som i all tysthet skickar romerna till ett liv med trakasserier, fattigdom och sjukdom. Men det är de fega länderna.

EF

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.