Mejla

Eva Franchell

Flyktingar och dataövervakning

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Cecilia Malmström har tagit kommando över Fästning Europa.

I gårdagens parlamentsförhör drog hon upp riktlinjerna för tuffare flyktingpolitik, hårdare gränsdragning och mer övervakning. Efter för­höret fick hon applåder och det råder ingen tvekan om att hon kommer att få sin plats i kommissionen.

Hon började försiktigt, Cecilia Malmström var påtagligt nervös under för­hörets första minuter. Men parlamentet är hennes gamla hemmaplan och snart var hon igång och bollade repliker på svenska, spanska, engelska och franska. Det är lätt att bli imponerad och det är lätt att tycka om hennes vänliga leende.

Cecilia Malmström är nog den hyggligaste kommissionär en borgerlig regering kunde skaka fram. Men hon tar säte i en konservativ kommission med 21 borgerliga och sex socialdemokratiska ledamöter. Hon blir en del av det Europa där romer förföljs, där ­homosexuella förbjuds och där journalister stoppas bara för att de skriver om Silvio Berlusconis kärleksliv.

Hon blir ansvarig för flyktingpolitiken i ett EU där flyktingar drunknar i Medelhavet eller interneras så fort de når stranden.

Det blir Cecilia Malmström som ska sjösätta Stockholmsprogrammet, med den massiva övervakning av EU:s medborgare det kan medföra.

Nej, hon kommer inte att få det lätt.

Visst har hon länge kämpat för mänskliga rättigheter och förhoppningsvis kan hon fortfarande bidra till ett mänskligare Europa. Men det är inte Cecilia Malmström som blir ansvarig för mänskliga rättigheter, hennes uppdrag blir faktiskt ett annat: flykting­- och dataövervakning.

Nu blir den nya kommissionen försenad eftersom bulgarerna i går beslutade sig för att byta ut den utskällda kandidaten Rumiana Zjeleva. Men när den nya konservativa kommissionen kör igång ska vi ändå vara glada över att det är Cecilia Malmström som ansvarar för de tuffa frågorna.

I går lovade hon att se över data­lagringsdirektivet som tvingar telefonbolagen att spara all telefon och internetdata i två år. Hon pratade om flyktingars rättigheter så till den grad att Louis Bontes från invandrarfientliga Partij voor der Vrijheid sa att han verkligen inte vill se Cecilia Malmström som kommissionär.

Efter gårdagens förhör har hon i varje fall skaffat sig ett rykte som förpliktigar.

Av: Eva Franchell

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN