Hemligt

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nya Karolinska – ett lyxsjukhus byggt och drivet av privata företag

1 av 2

Om fem år ska nya Karolinska sjukhuset stå klart. Ett prestigeprojekt där varje patient kommer att behandlas som en 5-stjärnig gäst. Eller som det står i den påkostade annonseringen:

”Samtliga patientrum är harmoniskt utformade enkelrum med plats för anhöriga ...”

Sjukhuset blir kronan i Stockholmsmoderaternas privata vårdbygge. Ett lyxsjukhus byggt och drivet av företag, dit patienter från hela världen kan söka sig.

69 miljarder

Visserligen är det stockholmarna som får betala, men frågan är om de någonsin kommer att vårdas i de harmoniska enkelrummen eller om de får köa som vanligt på Södersjukhusets akutmottagning.

Prislappen slutar på ofattbara 69 miljarder kronor, även om Moderaterna hävdar att kostnaden stannar på 52 miljarder eftersom de väljer att låta en del poster förbli ofinansierade för ”man kan ju alltid sälja någon av landstingets byggnader”. Pengar eller hus, i vilket fall är det Stockholms skattebetalare som får stå för slutnotan.

Privatisering viktigast

Det är Skanska och brittiska Innisfree som kommer att bygga sjukhuset på Norra stationsområdet mellan Stockholm och Solna. Via ett särskilt bolag kommer de också att stå för driften av sjukhuset fram till år 2040. Modellen kallas för OPS, vilket ska utläsas som offentlig, privat samverkan, men i det här fallet är det nog snarare skattebetalarna som får bekosta projektet medan de privata kammar hem vinsten.

Moderaterna har hemligstämplat upphandlingen så ingen kommer någonsin att få veta exakt hur mycket bolagen tjänar på det nya sjukhuset.

Landstingsfullmäktige hade beslutat att upphandlingen skulle ske i konkurrens, villkoret var att tre–fem olika anbud skulle konkurrera om uppdraget. Men när det kom till kritan fanns bara anbudet från Skanska som därmed på ett behändigt sätt vann upphandlingen. När Moderaterna beslutar är privatiseringen viktigare än den fria konkurrensen.

Experimentet Stockholm

Sjukhusbygget är bara ännu ett exempel på hur Moderaterna förvandlat Stockholm till ett enda privatiserings-experiment, förskolor och vårdcentraler har sålts ut till underpris, privata vårdbolag har fuskat sig till extra skattepengar och nu till sist nya flotta Karolinska. Ett sjukhus, eller kanske snarare ett hemlighus, med tanke på att skattebetalarna inte ens får veta vart pengarna tar vägen.

Det moderata slöseriet måste få ett slut. Häv sekretessen, 69 skattemiljarder måste öppet redovisas ner till sista kronan.

EF

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.