Hellre välfärd än sänkt skatt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

SMARTA RETORIKER ”Vi vill värna välfärdens kärna”, säger Moderaterna. Det är ett exempel på när smarta människor är ärliga med vad de tror på – välfärdens kärna är mycket mindre än det som vi i Sverige har lärt oss att kalla för välfärd.
SMARTA RETORIKER ”Vi vill värna välfärdens kärna”, säger Moderaterna. Det är ett exempel på när smarta människor är ärliga med vad de tror på – välfärdens kärna är mycket mindre än det som vi i Sverige har lärt oss att kalla för välfärd.

21 AUGUSTI 2010. Valrörelsen

”Problemet med valrörelser är att man tvingas höra smarta människor säga korkade saker”, var det visst någon ­cyniker som sa. Och visst kan en valrörelse ibland kännas som ett enda pågående hysteriskt anfall. Små skillnader görs gigantiska och samtidigt kan viktiga framtidsfrågor helt försvinna.

Å andra sidan handlar val om skillnader. Nu om någonsin behöver vi få veta vad som är konsekvenserna av de olika alternativen.

M prioriterar sänkt skatt

I går presenterade Anders Borg valrörelsens ”reformutrymme”. Det framställs som ett naturfenomen (likt det mesta i Anders Borgs spännande värld) men det är helt enkelt en prognos. ­Finansdepartementet räknar med att det finns 30–40 miljarder att använda till reformer under nästa mandatperiod.

Moderaternas prioritering är tydlig: de vill fortsätta att sänka skatten. Först vill man lägga pengar på hög (trots att arbetslösheten alltså är 8,5 procent) och sedan vill man sänka skatten. Välfärd eller ­skattesänkningar börjar bli val­rörelsens melodi och precis som Aftonbladets ­ledarsida har skrivit tidigare är det ett märkligt strategiskt val av Moderaterna.

Alliansen vann på sitt budskap

Varje gång som svenska folket har fått frågan om välfärd eller skattesänkningar har vi svarat välfärd.

Vi har en trygghet i Sverige som vi är stolta över och som vi vill behålla. Att den borgerliga alliansen lyckades ­vinna 2006 berodde på att Reinfeldt då lyckades framföra ett annat valbudskap.

I praktiken har regeringen däremot ­varit oerhört konsekvent: 100 miljarder har skatten sänkts med under mandat­perioden. Hittills är det de sjuka och de arbetslösa som har fått betala. Där finns i dag inte mycket mer att hämta och nu är det skattesänkningar mot välfärd som gäller.

”Värna välfärdens kärna”

Moderaterna vill prioritera skattesänkningar med ytterligare 20 miljarder. Samtidigt har konsekvenserna av den redan genomförda politiken som bäst börjat synas. Det senaste året har antalet anställda i skolan, vården och omsorgen minskat med ungefär 24 000 personer.

”Välfärdens kärna” är Moderaternas uttryck. ”Vi vill värna välfärdens kärna”, säger de. Det är inte ett exempel på när smarta människor säger korkade saker bara för att det är valrörelse. Det är ett exempel på när smarta människor är ärliga med vad de tror på och vill genomföra.

”Välfärdens kärna” är helt enkelt en liten sak. Mycket mindre än det som vi i Sverige har lärt oss att för kalla för ”välfärd”.

KK

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.