Alliansens väg mot gårdagen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Alliansregeringen må prata om framtiden, i själva verket är det dåtiden man försöker återskapa.

Från de tecknade valaffischerna där Fredrik Reinfeldt framställdes som Per Albin Hansson till veckans budgetdebatt. Jag vet inte hur många gånger Anders Borg talade om att vi ska ”hålla ihop.” Men runt hans dröm om en gammel­dags gemenskap står den mest vämjeliga doft av pilsner och gammal pölsa. Kanske är det propaganda­minister Per Schlingmann själv som sprider de nostalgiska dofterna för att dölja den hårdföra politiken: framåt mot gårdagen.

Tecknen är många. Små barn ska bedömas, Jan Björklund vurmar för ordning och reda. Men ni ska veta att det kommer från en man som föddes samma år som ordningsbetyget avskaffades. Han har ingen aning om hur det känns för en nioåring att komma hem med sänkt betyg i ordning.

Han kan prata om kristendomskunskap eftersom han inte minns hur skoldagen började med tramporgel och psalmsång. En psalm i veckan i utantillläxa med förhör varje lördagsmorgon.

Ordning och reda i den gamla skolan, det var pekpinnar, anmärkningar, hot, hets och kvarsittning.

I veckans budget föreslår nye bostadsministern Stefan Atterfall uthyrningsrum som en lösning på bostadskrisen. Han har sannolikt aldrig bott inneboende eller så har han glömt hur det var att inte kunna gå på toaletten förrän värdfamiljen somnat.

Att bo inneboende är att leva på andras villkor.

Göran Hägglund drömmer om den oavlönade hemmafrun och Maud Olofsson vill återinföra det låg­­av­lönade hembiträdet – på 50-talet kom hon från landet, numera kommer hon allt oftare från ett annat land. Äldreminister Maria Larsson satsar i sin tur på den gamla hemmadottern som tar hand om sina sjuka föräldrar.

Kom ihåg det, varje gång regeringen säger ”anhörig”, då menar de en oavlönad kvinna. På den mer manliga sidan vurmar alliansen för påhugget, handens folk, den kader av män som för en låg lön kan hugga i när det finns jobb.

Nej, aldrig mer ett samhälle som tvingar folk att äta pölsa, det vill säga kokt lungmos. Aldrig mer ett samhälle som förtrycker barn och utnyttjar fattigt folk. Vi kan lära oss av gårdagen, men politik skapas bara av dem som ser framåt.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN