ÅSIKT

Tam debatt om orättvisa

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Trots hövligheten blev de politiska alternativen tydliga

8 oktober 2007. Fredrik Reinfeldt reser runt i landet. Till Vingåker, Västerås och Kramfors. Till hemtjänster och industriföretag. Han pratar med folk, han vet vad folk tycker, folk tycker som honom. Det var statsministerns främsta budskap i tv-duellen med Mona Sahlin i går.

Så synd för Reinfeldt att opinionssiffrorna inte visar på samma moderata triumftåg över landet.

Förutsättningarna för en het debatt fanns. Regeringen och socialdemokraterna har nyss lagt sina budgetar. De politiska alternativen är tydliga. Alliansregeringen gör stora inskränkningar i trygghetssystemen, försämrar stödet till arbetslösa och sjuka. Socialdemokraterna leder en arg opposition med stark folklig förankring.

Ändå blev det mer samtal än debatt. Reinfeldt och Sahlin var hövliga på gränsen till tama. Till slut utbrast Sahlin: ”Men något kan vi väl i alla fall vara oense om!” Reinfeldt log till svar.

Sahlin angrep regeringens klasspolitik

Trots hövligheten tydliggjordes alternativen i svensk politik. Duellen rörde jobben, sjukvården, skolan, skatterna och pensionerna. Välfärdssamhällets själva kärna. Det blev en debatt om rättvisa.

Mona Sahlin uppmärksammade regeringens klasspolitik. Hur blir jobben fler av att fattiga får mindre och rika får mer? Hur gynnas Sveriges konkurrenskraft av att regeringen sparar på vuxenutbildningen för att kunna sänka förmögenhetsskatten? Hur har Reinfeldt mage att tala om kvinnornas situation på arbetsmarknaden samtidigt som regeringen slopar lagen om rätt till heltid och drastiskt försämrar rätten att deltidsstämpla?

Reinfeldt försökte återigen profilera moderaterna som ”det nya arbetarpartiet”. Han meddelade att Sahlins kritik mot alliansens skattepolitik är ”en skymf mot LO-kollektivet”. Nu knackar socialdemokraterna på LO-familjens dörr och tar tillbaka tusenlappen! hotade Reinfeldt.

Beröm och kritik i skoldebatten

Sahlin svarade att känslan för rättvisa?–?omsorgen om sjukas, arbetslösas och pensionärers villkor?–?sitter djupt hos LO-kollektivet.

Sahlin gav ”en eloge” åt Reinfeldt för hans sätt att tala om ordning och reda i skolan. Socialdemokraternas nya vana att berömma den borgerliga bilden av skolan börjar bli parodisk. Så fort Sahlin hade berömt Reinfeldt kom hon nämligen in på den nödvändiga kritiken: regeringen skapar en sorteringsskola som sållar bland eleverna. De här är nog smarta att läsa teoriämnen. De här borde ägna sig åt praktik istället. Målet att hälften av gymnasieeleverna ska läsa vidare på högskolan överges. Vuxenutbildningen slaktas. Det livslånga lärandet ignoreras.

Regeringens skolpolitik passar inte kunskapssamhället. Alliansen slår mot kunskapsskolan. Socialdemokraterna måste ta varje tillfälle att påpeka det.

ÅP