Ledare

Anders Borg har tappat greppet

Av: 

Zendry Svärdkrona

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

VAR ÄR JOBBEN? Anders Borg skulle prioritera skattesänkningar som ger jobb. Nu sänks fastighetsskatten.
VAR ÄR JOBBEN? Anders Borg skulle prioritera skattesänkningar som ger jobb. Nu sänks fastighetsskatten.

LEDARE

5 APRIL 2007. Hur blir jobben fler när fastighetsskatten försvinner?

Vad hjälper sänkt fastighetsskatt mot utanförskapet? Hela moderatregeringens trovärdighet har bundits till löftet att jobbpolitiken är överordnad allt. Uppdraget är fler jobb, fler företag, fler i arbete och färre i utanförskap.

Nu gör regeringen tvärtom. Slopar fastighetsskatten som inte ger ett enda nytt jobb utan bara eldar på fastighetspriserna och omfördelar förmögenheter till de välbeställda.

Skulle prioritera arbete

Kritiken är också stark från en närmast enig ekonomkår. Den träffar finansminister Anders Borg. Både hans kompetens som ekonom och trovärdighet när han tvingas försvara de sänkta egendomsskatter han själv varit motståndare till. Han ville prioritera skattesänkningar som gynnar arbete och företagande. Stackars Borg. Kritik kommer från alla håll.

OECD:s Sverigechef Jens Lundsgaard är inte nådig:

”Det är skatten på arbete som bör sänkas i Sverige, inte på boende. Man kan fråga sig varför regeringen gynnar boende jämfört med arbete och företagande. Fastighetsskatten är inte hög i Sverige jämfört med andra OECD-länder”.

Experterna är eniga. Borg och regeringen har fel. Slopad fastighetsskatt leder till högre huspriser, ökat konsumtionsutrymme, orättvisa och snedvridande fördelningseffekter, svårigheter för unga att få bostad. Majoriteten av vanliga villaägare med normala hus och låg fastighetsskatt är förlorarna. De ska med höjd reavinstskatt betala de tiotusentals kronor, som ägarna till de riktigt dyra husen vinner.

”Fantastiskt bra”, lyder också kommentaren från lobbyorganisationen för de rika, Villaägarna.

Lovar guld

Regeringen eldar på ekonomin som aldrig förr med sänkta skatter. På bara ett halvår går löftesnotan på över 70 miljarder! Det handlar om jobbavdrag för 40 miljarder i år och ytterligare 8 miljarder nästa år. Sänkt förmögenhetsskatt och arbetsgivaravgifter i tjänstesektorn för 8 miljarder, slopad fastighetsskatt för 16 miljarder.

Samtidigt fortsätter hushållens inkomster att stiga också med höjda reallöner. Handeln jublar. ”En explosiv cocktail”, kommenterar SEB Merchant Bankings ränteanalytiker.

”Regeringen lägger ut en bombmatta av förslag som riskerar att leda till högre inflation och därmed högre räntor”. Sven-Erik Österberg (s), vice ordförande i skatteutskottet, varnar för en backlash.

Ska problemen lösas med lån?

Utvecklingen för tankarna till den förra borgerliga regeringen Bildt med finansminister Anne Wibble. Hon förmådde inte heller hålla igen. Partiledarna gjorde upp över finansministerns huvud och infriade alla omöjliga vallöften. Regeringen lånade till reformerna, arbetslösheten och räntorna skenade, Sveriges statsfinanser och ekonomi kördes i botten. Då var det visserligen lågkonjunktur?–?men spåren förskräcker.

Vad händer efter 2007-2008 när de två fantastiska tillväxt- och konsumtionsåren väntas ha blommat över? Om kurvorna vänder nedåt när valåret närmar sig? Ska finansministern börja låna igen? Anders Borg verkar redan ha tappat greppet.

LA

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!