ÅSIKT

Bättre sex utan män

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Adam Wrafter/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Är du kvinna som blir attraherad av män? Då är risken att du är mindre nöjd med ditt sexliv. I veckan skrev The Guardian om att kvinnor som ligger med män får färre orgasmer än de som ligger med kvinnor. De som har sämst sexliv är kvinnor mellan 25-34 år – bara hälften av dem är nöjda med sitt sexliv. Statistiken kommer från den största undersökningen i sitt slag som publicerats i England. Frågan om sexuell läggning finns ingenstans i undersökningen, men enligt annan forskning är det tydligt: Kvinnor som ligger med kvinnor är mer tillfredsställda.

I undersökningen tillfrågades kvinnor om vad de anser vara viktigast när det gäller sex. En stor majoritet svarade ”att inte bli gravid”. På andra plats kom ”ha ett tillfredsställande sexliv”. Kanske är det inte så konstigt, när ansvaret för säkert sex främst vilar på kvinnor. Det har gjorts försök med p-piller för män. Men biverkningar som acne och milda humörsvängningar blev för mycket för försökspersonerna. Det är alltså biverkningar som många kvinnor fått leva med sedan p-pillrets uppkomst.

Tärande för kropp och psyke

Är du sambo eller gift så mår du mycket bättre än om du är singel. Du blir också mer immun mot sjukdomar. Men bara om du är man. Som kvinna är risken för smärta 30 procent högre som gift än som singel. Kvinnor som lämnar en relation med en man lämnar inte bara ojämställdhet i hemmet, de lämnar det emotionella ansvar som nästan alltid ligger på kvinnor. I arbetslivet tar sig ojämställdhet andra uttryck med lägre löner och otrygga anställningar. Men resultatet är detsamma: det tär på både kropp och psyke.

Generellt upplever kvinnor mer ängslan, oro och ångest i livet. Och den psykiska ohälsan ökar ytterligare för de kvinnor som behöver ta en större del av hushållsarbetet. Konsekvenserna är stressymptom och en känsla av att livet är mindre meningsfullt. I Sverige utför kvinnor fortfarande den större delen av det obetalda hemarbetet, och skillnaden i obetald arbetstid är störst bland heterosexuella par som skaffar barn.

Många relationer ställs på sin spets

Nu är det sommar, och många relationer ställs på sin spets. Det visar sig inte minst under hösten som följer med många skilsmässoansökningar och brutna relationer. Men för de kvinnor som stannar med, blir kära i, och som vill bilda familj med män måste det finnas sätt att leva lika hälsosamt som singelkvinnor. Vägen till ett fungerande sexliv kan inte (alltid) vara att sluta ligga med män. Skrapar man lite på ytan blir det tydligt att dåligt sex inte bara handlar om sex, det handlar om jämställdhet. Och det är dags för det nu, både i hemmet och på arbetet.

avZina Al-Dewany

ARTIKELN HANDLAR OM