Mejla

Kalle Sundin

Svarar Kristersson fel i kväll spricker Alliansen

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Björn Lindahl / AFTONBLADET / 75436

I kväll gästar Ulf Kristersson SVT:s partiledarutfrågning. Det har inte varit lätt för någon partiledare att sitta mitt emot utfrågarduon. Ännu svårare lär det bli om man saknar avgörande besked i regeringsfrågan.

Vi kommer vara många som lyssnar noga: Kan Ulf Kristersson garantera att han inte kommer att gripa makten med stöd av Sverigedemokraterna om Alliansen skulle bli mindre än de rödgröna – ja eller nej?

C och L bör lyssna uppmärksamt

Allra mest uppmärksamt bör Jan Björklund och Annie Lööf lyssna. De har hittills vägrat svara på om de kommer släppa fram en M-ledd regering som stödjer sig på SD. De säger sig lita på att Kristersson inte kommer försöka bilda en sådan.

Om inte Kristersson i kväll tydligt utesluter att göra sig beroende av SD blir det med andra ord pinsamt för L och C. Då urholkar han helt Lööfs och Björklunds motstånd till högerpopulismen.

Moderaternas linje gentemot SD är tunn och oskarp. Ställer sig Kristersson vid den i kväll och svajar med centerpartistiska och liberala ägg i sin korg måste Lööf och Björklund ge besked. Då måste i stället de garantera att inte SD ges inflytande genom att samarbeta över blockgränsen. Om de nu litar på Kristersson men sedan blir svikna kan de inte räkna med att Löfven ska rädda alliansen som helhet.

Borde vara sista chansen

Ur ett liberalt perspektiv bör kvällens utfrågning bli Kristerssons sista chans. Det har varit svårt för väljarna att förstå M:s relation till SD länge nu.

Kristersson har inte tagit avstånd från det besked som Anna Kinberg Batra gav i början av 2017 om att Moderaterna inte längre ska utesluta att bilda riksdagsmajoriteter ihop med SD. Dels lovar han sina väljare att inte under några omständigheter släppa fram Stefan Löfven som statsminister igen – ett löfte han behöver SD:s stöd för att uppfylla. Ändå säger han att han inte vill förhandla eller samarbeta med Sverigedemokraterna, som kräver inflytande för att hjälpa honom.

Tobias Billström, M:s gruppledare i riksdagen, har berättat i Dagens Industri om att han förberett en plan för att kunna regera med SD:s stöd även om alliansen skulle förlora valet.

Linjen är otydlig och väljarna vill ha svar. Det är läge att lyssna vaksamt i kväll, det gäller inte minst för allianskollegerna.

Av: Kalle Sundin

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.