SD står inte på de anställdas sida

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jimmie Åkessons Sverigeresa – där han ska besöka välfärdsarbetare, bygg- och industriarbetare i syfte att locka dem till SD – fortsätter. Men det gör för all del protesterna mot resan också.

Under veckan har vi fått se hur skånsk vårdpersonal och brandmän i Malmö sagt ifrån när SD-ledaren kommit på besök för att bli fotograferad i miljöer som inte är riksdagens korridorer.

Protesterna kom inte som någon överraskning.

Personalen menar att SD:s politik är helt oförenlig med läkaretiken och dess värdegrund och att de därför omöjligt kan möta SD-ledaren utan protester. Att en partiledare – som vill tvinga läkare och sjuksköterskor att polisanmäla ­papperslösa människor som söker vård – bemöts med kyla på sjukhus är inte konstigt.

Att en partiledare som tycker att en brandsoldat född i Sverige automatiskt har mer gemensamt med en svenskfödd toppolitiker än kollegor födda i Bosnien ­eller Irak möts av protester är inte heller märkligt.

Att folk som protesterar dessutom mordhotas av partiets hejarklack på nätet gör förstås sitt till.

Vad som är konstigt är ­däremot Jimmie Åkessons och SD:s yrvakna försvar. Det är som att de är för­vånade över att människor på helt vanliga svenska ­arbetsplatser faktiskt kan känna missnöje och obehag när den politiska ­rasismens främste företrädare dyker upp på ­deras jobb.

Det är extremvänstern som protesterar, säger SD-företrädare. Det är bara kommunister och anarkister som säger ifrån, vill man hävda.

Det är som om Åkesson och hans gäng gått på myten om sig själva som arbetarnas hemliga favoritparti.

Vid sidan av SD:s människosyn finns det förstås annat som gör deras Eriksgata på verkstadsgolv och sjukhuskorridorer mycket svår.

I riksdagen har SD röstat emot att fas 3 ska läggas ner. De har röstat emot att arbetslivsforskningen ska få ökade resurser. De ha röstat emot trygghetsreformer för visstidsanställda.

Partiet har krävt fler ­undantag från turordnings­reglerna så att chefen lättare kan sparka vem hen vill. De är emot meddelarfrihet för människor som är anställda i privat vård och omsorg och har röstat emot nollvisioner mot dödsolyckor på jobbet och rätt till heltid.

Så nej, det är inte konstigt att människor säger ifrån när Jimmie Åkesson visar upp sig ute i verkligheten.

För vad vi har att ­göra med är ett parti som inte står på de anställdas sida och som dessutom tycker att de ska begå våld på den egna ­yrkesetiken.

Daniel Swedin

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN