Mejla

Eva Franchell

De homosexuella får inte bli syndabockar

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Fasansfullt Unga och homosexuella jagas av Putins polismän i Ryssland. Krisen i befolkningsfrågan skylls på hbt-personer vilket kränker människovärdet och de mänskliga rättigheterna.

LEDARE

29 juli 2013

Pride

Den senaste veckan har bilden cirkulerat på internet. En homosexuell pojke förnedras av ryska nazister.

Bildens ursprung är fort­farande oklart, men den har i vilket fall kommit att symbolisera den ryska inställningen till homosexualitet.

Rysslands president Vladimir Putin har personligen legaliserat jakten på hbtq-medborgare. I sommar skrev han under lagen som förbjuder homo­sexuell propaganda. Han har också godkänt den lagstiftning som innebär att gaypositiva ­turister kan kastas i fängelse.

Dömts till böter

Ryska barn får inte längre adopteras av samkönade par och rykten i Ryssland säger att nästa lag kommer att handla om att barn till homosexuella kan tvångsomhändertas.

När den svenska Prideveckan nu inleds pågår ett intrikat diplomatiskt arbete. Räkna med att protesterna kommer att märkas, även om det gäller att hantera solidaritetsyttringarna. Den ryska hbt-organisationen Coming out har i en domstol i S:t Petersburg nyligen dömts till dryga böter för att den fått stöd från utlandet.

Fler rakryggade politiker

Organisationer som får internationellt stöd stämplas helt enkelt som ”utländska agenter”. Civil rights defenders rapporterar att flera organisationer för mänskliga rättigheter dömts

i enlighet med lagen om ut­ländska agenter i år, bland dem även hbt-organisationen Side by ­side.

I helgen utsattes Sveriges EU-minister Birgitta Ohlsson för äggkastning när hon gick i Pride­paraden i det ryska grannlandet Litauen. Nazister och ­religiösa fundamentalister försökte, men lyckades inte ­stoppa demonstrationen.

Vi behöver rakryggade politiker som ­Birgitta Ohlsson och Mona ­Sahlin.

Kränker unga människor

Men var finns självaste ut­rikesministern? Varken ledar­redaktionen eller UD:s presstjänst lyckades i går hitta något aktuellt uttalande från Carl Bildt om de ryska brotten mot mänskliga rättigheter. Inte en endaste liten tweet om Ryssland, trots att utrikesministern verkar ha hängt på Twitter mest hela semestern.

Människovärdet är grunden för all utrikespolitik och i Ryssland kränks just nu unga homosexuella som killen på den ­fasansfulla bilden. Ryssland har kris i befolkningsfrågan, den åldrande befolkningen föder inga barn och Vladimir Putin skyller misslyckandet på gay­rörelsen.

Men de homosexuella får aldrig mer bli någon galen ledares syndabockar.

UPPDATERING: Det är möjligt att Carl Bildt faktiskt läser Aftonbladets ledarsida. Sedan den här texten publicerats gick han på måndagsförmiddagen ut på Twitter:

"Hate-mongering against LGBT persons on the rise in Russia after recent law. Repulsive. Inhuman."

Det är sällan vi creddar Carl Bildt, men nu gör vi det.

Av: Eva Franchell

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.