Mejla

Daniel Swedin

Främlingsfientlighet in i norska regeringen

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jens Stoltenberg och det norska Arbeiderpartiet, Ap, har gjort en häpnadsväckande valspurt inför stortingsvalet på måndag. Efter ett massivt väljartapp sedan valet 2009 ser det ändå ut som om Ap kan bli Norges största parti.

Men det kommer sannolikt inte att räcka. Ingenting tyder på att den nuvarande rödgröna regeringen – där Ap regerar med Sosialistisk Venstre och Senterpartiet – kommer samla en majoritet av väljarna.

■ ■ ■

Erna Solberg – högerpartiets Høyre ledare – ser ut att kunna bli statsminister i nästa vecka. Men vilka ska hon ­regera med?

En sak är dock säker: Solberg verkar inte ha några problem med att ge Fremskrittspartiet, Frp, inflytande. Høyre säger sig vilja samla hela den norska borgerligheten.

Det vore en unik händelse i Skandinaviens politiska historia, att man låter högerpopulisterna få lägga tassarna på regeringstaburetterna.

Det högerpopulistiska – och ja, främlingsfientliga – partiet har under valrörelsens slutskede höjt tonläget väsentligt. I ett läckt dokument drar partiet upp riktlinjerna för hur man vill se att Norges flyktingpolitik utvecklas under de kommande fyra åren.

■ ■ ■

Välfärd ställs mot invandring, hemspråksundervisningen ska avskaffas. För att få medborgarskap krävs det att man betalat skatt i tio år. Fyraåringar ska språktestas, bara människor med medborgarskap ska få ersättning från socialförsäkringssystemen och socialbidragen ska förresten bort på sikt. Norge bör dessutom lämna Schengen- och EES-avtalen. Frp har sedan tidigare luftat en idé om att låta bygga interneringsläger för asylsökande.

■ ■ ■

Partiet vill gärna se hur Norge blir en isolerad extrem i norra Europa.

Vilket inflytande kommer Frp i Erna Solbergs regering?

Sådana frågor vill Høyre – de svenska Moderaternas systerparti – vifta bort.

Att få med brett politiskt stöd för skatte­sänkningar och nedrustad välfärdsstat är uppenbarligen viktigare för Norges högerliberaler än att upprätthålla anständigheten.

Av: Daniel Swedin

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN