Sverige har alltid fjäskat för USA

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Skulle det vara en nyhet? Att Sverige spionerar åt USA?

Historiskt har väl Sverige alltid sprungit amerikanernas ärenden.

Redan 1952 sköts en svensk DC 3:a ner över Östersjön när det bedrev signalspaning mot Sovjetunionen. Det var under kalla kriget och besättningens uppdrag var att samla in data åt bland annat USA.

Den dolda alliansen beskrivs utförligt av journalisten Mikael Holmström som dokumenterat Sveriges långa samarbete med Nato. Men jämna mellanrum har det transatlantiska samarbetet också skapat rubriker.

1973 avslöjade Folket i bild/Kulturfront hur försvarets hemliga informationsbyrå - IB - samarbetade med CIA. 2001 släppte Sverige in CIA på svensk mark för att med våld föra ut Ahmed Agiza och Mohammad Alzery.

2007 tecknade Sverige och USA ett samarbetsavtal om signalspaning.

Bildt erkänner

Även Carl Bildt erkänner samarbetet mellan FRA och NSA. När han häromdagen fick frågan om han under Obamas besök tänkte ta upp den amerikanska avlyssningen av EU-medborgare blev svaret att "vi inte är helt oskyldiga själva".

– Vi utför både underrättelse- och säkerhetsoperationer på nätet.

Så är det. Alla avlyssnar och samarbetet med USA har alltid varit Sveriges plan B. Visst har vi varit alliansfria, men om ryssen ändå skulle komma, då behövde vi våra vänner i väster. Sverige har alltid fjäskat för USA.

När den amerikanske journalisten Duncan Campbell i en EU-utfrågning nu avslöjar att svenska FRA samarbetar med amerikanska NSA och brittiska GCHQ borde ingen bli förvånad.

Sverige ska ha öppnat de baltiska undervattenskablarna under täcknamnet "Sardine".

Det enda chockerande med det är möjligtvis sardinen. Det finns väl inga sardiner i Östersjön. Operationen borde ha hetat strömming eller möjligtvis "Herring".

Men det är sällan allt blir rätt när Sverige ägnar sig åt spioneri.

Knäckt kryptering

Vad som då är mer häpnadsväckande är uppgifterna om hur NSA och GCHQ knäckt krypteringar på nätet. Organisationerna har träffat hemliga överenskommelser med teknikföretag och internetleverantörer som lämnat ut människors mejl, banktransaktioner och sjukhusjournaler.

De värsta farhågorna från FRA-debatten har redan besannats. Det finns ingen bikt, inga förtroliga advokatkontakter och inget källskydd. Din dåliga ekonomi, dina alkoholvanor, dina sexuella preferenser och dina politiska åsikter ackumuleras i jättelika datafiler.

Den svenska oppositionen rasar och kräver att Carl Bildt och Beatrice Ask kommer till riksdagen och det är väl där saneringsarbetet kan börja.

Rätten till integritet behöver starkare skydd i grundlagen. Varje företag eller myndighet som släpper ifrån sig integritetsskyddad information måste kunna straffas.

Sveriges undfallande hållning till USA bör givetvis också diskuteras i riksdagen.

Den byken måste äntligen tvättas offentligt.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN